Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Malá chce jako ministryně pomoci zrychlit soudní řízení

Zrychlit soudní řízení a vymahatelnost práva chce poslankyně Taťána Malá (ANO), která má být ministryní spravedlnosti v menšinové vládě ANO a ČSSD. Hodlá také vést dialog se všemi dotčenými skupinami, například se soudci. Ve funkci by měla vystřídat Roberta Pelikána, který už v příštím kabinetu nebude.

Malá má několik priorit. "Kromě zrychlení soudního řízení a vymahatelnosti práva je to otevření dialogu a konstruktivní spolupráce se všemi dotčenými profesními skupinami, a to se soudci, státními zástupci, advokáty, exekutory, insolvenčními správci, znalci, mediátory, notáři, vězeňskou službou a dalšími," vyjmenovala.

Podle ní je také nutné dokončit práci na všech předpisech, které byly rozpracované, a začít pracovat na nových normách. "Je to nový trestní řád, nový civilní řád soudní, zákon o soudech a soudcích a zákon o znalcích," uvedla kandidátka na ministryni spravedlnosti. Dodala, že je rovněž nezbytné pokračovat v práci na digitalizace justice.

Nominaci Malé dnes oznámil spolu se jmény dalších ministrů premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Výběr kritizují Piráti, ODS a TOP 09, připomínají zejména Malé výrok o možném odkladu Babišova trestního stíhání do doby, než skončí volební období. Předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že se chce Babiše zeptat, proč je tou nejkvalitnější kandidátkou "zejména vzhledem k jejím minulým výrokům".

Babiš o Malé řekl, že ji zná hlavně z volebních kampaní. "Vím, že je velice pracovitá, že se chce učit. Určitě nebude vystupovat způsobem, že všechno umí, všechno zná. Určitě bych jí doporučil, aby naslouchala spíš a moc to nekomentovala," řekl premiér v ČT.

Druhá vládní sestava Andreje Babiše by měla doznat osm změn ve srovnání s aktuálním kabinetem v demisi. Babiš dnes oznámil, že vedle pěti pozic uvolněných pro sociální demokraty obmění další tři místa ve vládě z devíti, která ANO zůstanou. Vznik vlády by měli ve Sněmovně umožnit komunisté.

Autoři | Foto Youtube.com

Štítky vláda, Taťána Malá, soud, ministerstvo spravedlnosti, soudní řízení, ANO 2011, Andrej Babiš, ČSSD, Robert Pelikán, Vězeňská služba České republiky, Jan Hamáček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malá chce jako ministryně pomoci zrychlit soudní řízení  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.