Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

VIDEO: Hrají si na neslyšící a mámí z lidí peníze. Pozor, jsou to podvodníci

Na parkovišti vás zastaví snědý muž, znakuje. Ukazuje vám papír, že je neslyšící a že shání peníze na otevření centra pro neslyšící a chudé děti. Řada lidí samozřejmě přispěje, je to ale celé podvod. Jde o partu cizinců, která se pohybuje po celé republice a tahá z lidí peníze.

Podvodníci se objevují na parkovištích velkých obchodů. Na místo vždy přijedou autem, většinou s francouzskou nebo německou poznávací značkou. „Je jich všude plný Liberec. Mě zastavila „dáma“ v lékárně pod nádražím,“ říká Ivana Mádrová z Liberce. „Jen mě mrzí, že díky takovým se může snížit počet lidí, kteří by rádi přispěli na opravdu dobrou věc a seriózní projekty,“ dodává.

Stejnou nebo podobnou zkušenost mají v Liberci desítky lidí. Jenže kdo se nechá nachytat, nepřispěje na charitu, ale rumunskému gangu, který se pohybuje po celé zemi.

Pro policisty ale není jednoduché podvodníky dopadnout. Ti totiž nikde nezůstávají moc dlouho a často střídají místa svých podvodů. „Podezřelé osoby, na které jsme upozorňováni, se většinou před příjezdem policie rozutečou,“ potvrdila mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Policie také nemá mnoho možností, jak situaci řešit. Jedná se totiž o přestupek. „Policejní hlídky řeší konkrétní případy na místě udělením blokové pokuty,“ doplnil policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Aby se celá věc mohla řešit jinak než pokutou, nebo zákazem pobytu, tak by podvodníci museli z lidí vylákat více než pět tisíc korun. Pak by šlo o trestný čin.

Každý by si tak měl dát velký pozor, komu přispívá. Každý výběrčí by měl mít kasičku, která je zapečetěna a označena úředním razítkem. Dobrovolník, který kasičku nosí, musí být schopen prokázat se pověřením organizace. Na takovém dokladu by měl být kontakt na odpovědnou osobu.

Tímhle autem podvodníci na místo přijedou. Foto: Veronika Zimm.

Autoři

Štítky Rumun, podvodník, neslyšící, sbírka, peníze, Liberec, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hrají si na neslyšící a mámí z lidí peníze. Pozor, jsou to podvodníci  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.