Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Matriky z malých obcí nezmizí. Dnes se rozhodlo

Ministerstvo vnitra zvažovalo, zda kompletně nezruší obecní matriční úřady. Tento krok se nakonec neuskuteční a každá obec bude moci dokonce sama zvážit, zda si matiku a s ní spojenou agendu ponechá či nikoliv.

V úterý 29. května proběhlo jednání ohledně zrušení matrik na malých obcích, kterého se zúčastnil předseda Svazu měst a obcí České republiky František Lukl, předsedkyně Rady Asociace krajů České Republiky Jana Vildumetzová, ministr vnitra Lubomír a premiér Andrej Babiš.

Předseda a předsedkyně se společně domluvili, že matriční úřady obcím ponechají. „Mám z výsledku našeho jednání velmi dobrý pocit, pan premiér i pan ministr vyslyšeli požadavky starostů, tedy Svazu měst a obcí, a akceptovali návrh předsedy Svazu Františka Lukla. Děkujeme za toto rozhodnutí, které je dalším důkazem partnerského přístupu vlády k územním samosprávám,“ uvedla Jana Vildumetzová.

„Rušení matrik se mělo týkat původně asi čtyř stovek obcí v České republice, dojde ale tak pouze ke změně financování tohoto výkonu státní zprávy,“ dodala tisková mluvčí Asociace krajů České republiky Michaela Vrbová. To by v přesném znění mělo znamenat, že stát bude hradit každý jednotlivý matriční úkon zvlášť, nikoliv paušálně jako tomu bylo doposud. 

Autoři | Foto Facebook Andreje Babiše

Štítky matrika, Andrej Babiš, obec, Ministerstvo vnitra České republiky, František Lukl, Jana Mračková Vildumetzová, Asociace krajů České republiky, Svaz měst a obcí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Matriky z malých obcí nezmizí. Dnes se rozhodlo  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.