Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Rok do brexitu. Největší problém je nyní irská hranice

Evropská unie a Británie jsou v polovině cesty k rozvodu, komplikovaná vyjednávání o jeho podobě ale zatím nemají žádný konečný výsledek. Především díky výraznému pokroku v rozhovorech z minulého týdne jsou nicméně diplomaté nyní optimističtější. Přesto dál existuje možnost, že před rokem zahájený proces řízeného britského odchodu z EU zkrachuje. Největší překážkou se v současnosti zdá být otázka režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

„Posunuli jsme se. Teď už je přinejmenším obrys toho, jak bude vypadat třeba přechodné období," říká Fabian Zuleeg z bruselského Střediska evropských politik (EPC). Obě strany nyní dohánějí několik měsíců ztracených poté, co Londýn po loňském formálním oznámení záměru opustit EU v souladu s článkem 50 unijních smluv, nejprve volbami řešil komplikovanou vnitropolitickou situaci.

Vyjednavači EU a Londýna Michel Barnier a David Davis ale před deseti dny oznámili shodu na velké části textu, označovaného jako "rozvodová dohoda". Oficiální název zní Dohoda o vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a Evropského společenství pro atomovou energii.

Zeleně zbarvené odstavce dohody

Na společné tiskové konferenci Barnier s Davisem nabídli návrh textu dohody s mnoha zeleně zabarvenými odstavci, na kterých se už obě strany shodly. Týkají se práv občanů EU v Británii - a Britů v EU - po brexitu, vyrovnání britských finančních závazků a právě také přechodného období.

Na přechodném období, které potrvá od britského odchodu z unie za rok až do konce roku 2020, má britská strana výrazný zájem, především ve snaze uklidnit podnikatelskou a finanční sféru. Aby dohody dosáhl, ustoupil Londýn od většiny svých původně deklarovaných představ.

Přechodnému období je ovšem věnováno jen několik odstavců dohody o podobě brexitu, o které platí, že dokud není sjednána celá, nemohou platit ani její odsouhlasené části. Na domluvu všeho, včetně komplikované otázky režimu na irsko-severoirské hranici, je čas přibližně do října, obě strany totiž potřebují další čas k následné ratifikaci. Navíc se nyní EU obává možných komplikací na britské straně.

„Pokud Britové odejdou úplně bez dohody, dá se jen těžko čekat, že by to byl nějaký spořádaný proces. Nešlo by o 'tvrdý' ale o chaotický brexit," upozornil Zuleeg.

Optimismus posledních týdnů

Diplomaté obeznámení se stavem rozhovorů jsou ale v důsledku vývoje z posledních týdnů optimističtí. „Jednání podle návrhu Evropské komise se vyplácí, dostáváme 99 procent toho, co jsme chtěli," řekl jeden z nich. Platí prý však zároveň, že brexit a jeho příprava dál znamenají nově se objevující nečekané dopady a komplikace. „Rozhodně to není následováníhodná cesta," dodal tento diplomat blízký rozhovorům.

Prezidenti a premiéři 27 zemí unie (tedy bez Británie) minulý pátek schválili společnou představu toho, jak by měly vypadat vztahy mezi unií a Británií po konci přechodného období. Teprve nyní se o této rozsáhlé problematice - od klíčového obchodu po spolupráci v oblastech jako je boj s terorismem, obrana, bezpečnost a zahraniční politika - začne s Londýnem vyjednávat. Tato budoucí nová smlouva či smlouvy, které britská premiérka Theresa Mayová označuje za "zvláštní a hluboké partnerství", budou moci být uzavřeny až poté, co Británie z EU odejde.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky brexit, Londýn, EU, Evropská unie, Velká Británie, rozhovor, Severní Irsko, Irsko, Michel Barnier, David Davis, Theresa Mayová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok do brexitu. Největší problém je nyní irská hranice  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.