Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANALÝZA: Itálie dnes volí do parlamentu

V Itálie dnes proběhnou parlamentní volby. Tyto volby mohou být velkým comebackem dlouholetého politického matadora Sylvia Berlusconiho.

Volební systém

V Itálii byl opět změněn volební systém. Stalo se tak poté, co voliči v referendu odmítli reformu ústavního systému, která by výrazně oslabila horní komoru parlamentu. V Itálii jsou obě komory parlamentu stejně silné, vláda musí dostat důvěru od obou z nich. Do obou komor se bude volit smíšeně, 36 % křesel bude rozděleno podle pravidel jednokolového volebního systému, zbytek pak podle pravidel poměrného systému. Voliči obdrží jen jeden volební lístek, a tak není možné svůj hlas rozdělit.

Strany a bloky

V Itálii se obvykle formují předvolební koalice, v současných volbách se proti sobě postaví tři formace. Nejsilnější stranou se nejspíše stane protestní Hnutí pěti hvězd. Toto hnutí se staví proti tradiční politice, před volbami však omezilo některé své nejkontroverznější požadavky, například již neprosazuje odchod Itálie z Eurozóny. Hnutí však odmítá jít do koalic, což jeho volební šance podstatně snižuje. Hnutí dále prosazuje například základní nepodmíněný příjem a slíbilo, že v prvním roce své vlády by zrušilo 400 zákonů.

Druhou formací je pravostředová koalice, ta se skládá ze tří relevantních stran. První z nich je Forza Italia, středopravicová strana vedená Berlusconim. Forza Italia má vnitřně nekoherentní program nabízející snížení daní, zavedení rovné daně z příjmu a podstatné zvýšení důchodů. K EU se staví zdrženlivě. Kandidátem strany na premiéra je Antonio Tajani, předseda Evropského parlamentu. Berlusconi sám totiž kvůli odsouzení za daňové podvody kandidovat nemůže. Druhou stranou koalice je Liga severu. Tato dříve autonomistická strana se v poslední době změnila spíše na stranu protiimigrační, což ji umožnilo získat podporu i mimo sever Itálie. Strana prosazuje rovnou daň, povinnou vojenskou službu a slíbila, že během prvního roku své vlády deportuje 100 tisíc migrantů. K EU se staví skepticky. Nejmenší stranou této koalice pak je strana Bratři Itálie. Jedná se o konzervativní, euroskeptickou stranu, která chce podporovat tradiční rodinu a staví se proti sňatkům osob stejného pohlaví.

V levicovém bloku jednoznačně dominuje Demokratická strana. Jedná se o vcelku standartní moderní levicovou stranu. Na rozdíl od všech ostatních konkurentů je to strana euro optimistická, dokonce euro federalistická. Migraci chce strana řešit povinnými kvótami a odebrat fondy EU státům, které nebudou migranty přijímat. Tato strana v současné době vládne, ale její podpora poslední dobou klesá.

Předvolební průzkumy

Všechny předvolební průzkumy provedené v letošním roce označují hnutí pěti hvězd za nejsilnější stranu (25-28 %) a středopravicovou koalici za nejsilnější formaci (35-39 %). Podle odhadů zisku křesel by však pravostředová koalice nezískala ani v jedné komoře většinu. To by pravděpodobně znamenalo velmi nestabilní menšinovou vládu, případně nějakou formu velké koalice. Pokud by pravostředové koalici chybělo k většině jen pár mandátů, dost možná by se několik poslanců jiných stran dalo přesvědčit, ostatně přeběhlictví a zakládání nových stran je na italské politické scéně běžným jevem. Takto vzniklá vláda bude bud velmi ideově nekonzistentní, nebo velmi nestabilní. Nedají se tak čekat žádné zásadní změny, což pro Itálii není úplně dobrá zpráva.

Také bude zajímavé sledovat výsledek souboje mezi Forza Italia a Ligou severu, jelikož se předsedové těchto stran dohodli, že premiéra bude vybírat silnější z nich a podle předvolebních průzkumů má Bersluconiho strana jen o několik procent vyšší podporu než Liga. Varianta, že by vládu vedl předseda Ligy Salvini by nejspíše vzbudila v EU značné znepokojení.

Autoři | Foto Facebook Sylvio Berlusconi

Štítky Sylvio Berlusconi, Itálie, volby, parlament, koalice, vláda, Evropská unie, Lega Nord, Forza Italia, Movimento 5 Stelle (M5S), Eurozóna, Antonio Tajani

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANALÝZA: Itálie dnes volí do parlamentu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.