Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Česká národní banka zvýšila poprvé od února 2008 úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek poprvé od února 2008 zvýšila úrokové sazby. Základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, banka zvýšila o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman.

Česká národní banka naposledy hýbala s úrokovými sazbami v listopadu 2012, kdy je snížila na současnou minimální úroveň. Základní úroková sazba tak od té doby činí 0,05 procenta. Naposledy bankovní rada sazby zvýšila v únoru 2008, základní úroková sazba tehdy stoupla na 3,75 procenta. Od té doby Česká národní banka sazby snižovala.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

O zvýšení sazeb rozhodla bankovní rada ČNB jednomyslně

O zvýšení úrokových sazeb bankovní rada České národní banky rozhodla jednomyslně. Na tiskové konferenci po jednání rady o tom informoval guvernér Jiří Rusnok. Jednání se zúčastnilo šest ze sedmi centrálních bankéřů. Na jednání nebyl přítomen viceguvernér Mojmír Hampl.

Centrální bankéři zvýšili také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze oproti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, zůstala na 0,05 procenta.

Zdroj ČTK

Štítky úroková sazba, Česká národní banka, rada, úvěr, Marek Zeman, Jiří Rusnok, Mojmír Hampl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká národní banka zvýšila poprvé od února 2008 úrokové sazby  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.