Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila meziroční růst na 2,9 procenta

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí zrychlila svůj růst. Hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 2,9 procenta po vzestupu o 1,9 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika v prvních třech měsících letoška zrychlila růst na 1,3 procenta z 0,4 procenta na konci loňska. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP, který zveřejnil Český statistický úřad. Analytici předpovídali méně výrazný růst.

K růstu české ekonomiky v prvním čtvrtletí přispěla podle ČSÚ hlavně zahraniční poptávka podpořená rostoucí spotřebou domácností. „Podle předběžného odhadu rostla výkonnost většiny odvětví národního hospodářství, to jest nejen zpracovatelského průmyslu, ale také většiny odvětví služeb,“ uvedli statistici.

HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Rychlý odhad HDP pouze nastiňuje, jakým tempem ekonomika pravděpodobně rostla. Spolehlivějším ukazatelem vývoje tuzemského hospodářství bude až pozdější zpřesněný odhad.

Foto Kirk [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons | Zdroj ČTK

Štítky ekonomika Česka, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila meziroční růst na 2,9 procenta  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.