Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

České politiky výhra Macrona ve francouzských prezidentských volbách potěšila

Napříč celým českým politickým spektrem se setkalo zvolení Emmanuela Macrona novým francouzským prezidentem ve většině případů s pozitivním ohlasem. Devětatřicetiletý centristický kandidát porazil v nedělním druhém kole nacionalistickou političku Marine Le Pen. Od voličů získal přes 66 procent hlasů.

Vítězství Macrona potěšilo premiéra Bohuslava Sobotku. Pro Českou republiku označil jeho zvolení novým prezidentem Francie za dobrou zprávu. „Francouzští voliči dali jasně najevo, že odmítají nacionalismus, populismus a izolaci své země,“ uvedl ve svém prohlášení na Facebooku. 

Macronovi pogratuloval i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Jeho zvolení předpokládal. „Bude to mít velmi těžké změnit ekonomickou situaci Francie,“ poznamenal. Dodal, že jeho názory na migraci a další integraci Evropy nejsou realistické. „Doufejme, že bude přístupný argumentům,“ uvedl.

Lídr lidovců Pavel Bělobrádek je rovněž spokojen s výsledkem francouzských voleb. „Proevropský politik je dobrá zpráva, jen uvidíme, zda rozumí problémům nových členských zemí,“ reagoval. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka si Francie zvolila evropskou budoucnost. 

Předseda ODS Petr Fiala označil prohru Marine Le Penové za dobrou zprávu. Společnost by však neměla jásat nad vítězstvím Emmanuela Macrona. „To by bylo krátkozraké. Jeho postoje nejsou příslibem řešení krize, v níž se Evropská unie nachází. A jeho výhrůžky zemím střední Evropy jsou zcela nepřijatelné,“ přidal na svém facebookovém profilu. Drobné výhrady má k Macronovi i europoslanec Jiří Pospíšil. Přesto jeho vítězství kvituje, protože Le Penová by rozkládala NATO i Evropskou unii.

Gratulaci ke zvolení poslal Macronovi i předseda komunistů Vojtěch Filip. „Francii přeji prezidenta, který alespoň částečně bude řešit problémy, jež ji trápí. A to nejen běžné starosti, ale i bezpečnost, smysluplné působení Francie v Evropské unii v rámci řešení migrace, terorismu a omezení přemrštěného množství byrokracie,“ uvedl. 

Na vítězství centristického kandidáta zatím nereagoval Pražský hrad. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka se dá komentář ke zvolení nového francouzského prezidenta očekávat v pondělí. Naopak Michal Horáček a Jiří Drahoš, kteří budou protikandidáty Miloše Zemana ve volbách české hlavy státu, na úspěch Macrona reagovali. „Vůči vítěznému Macronovi mám mnoho výhrad – a přesto jeho triumf vítám. Představuje totiž vítězství politické ideje, kterou také zastávám,“ řekl Horáček.

Drahoš vnímá, podobně jako Horáček, úspěch devětatřicetiletého politika jako dobrou zprávu jak pro Francii, tak Českou republiku. „Francie zůstane u unijního stolu a jistě se bude aktivně podílet na budoucnosti Evropské unie. Nechci na dálku posuzovat, kdo by řešil lépe ten či onen domácí problém, nicméně věřím, že se právě Macron jako bývalý investiční bankéř a ministr hospodářství dobře vyzná v ekonomické situaci. Věřím, že jeho vcelku progresivní koncept na ozdravení zatuhlého francouzského hospodářství je i pro nás lepším řešením než izolace, po které volala Marine Le Pen,“ myslí si.

Autoři | Foto Gouvernement français [CC BY-SA 3.0 fr (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/fr/deed.en)], via Wikimedia Commons

Štítky Emmanuel Macron, Francie, Marine Le Penová, Evropská unie, Michal Horáček, Česko, Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, ANO 2011, Jiří Drahoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České politiky výhra Macrona ve francouzských prezidentských volbách potěšila  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.