Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Podle Zemana Britové i po referendu setrvají v Evropské unii

Prezident Miloš Zeman tvrdí, že Velká Británie v červnovém referendum rozhodne o setrvání v Evropské unii. Výsledek podle něj ovlivní fakt, že případný odchod Spojeného království z EU by vedl k obnovením separatistických tendencí Skotska.

„Mohu se strašlivě mýlit, ale tvrdím, že referendum ve Velké Británii dopadne ve prospěch těch, kteří se zastávají udržení Británie v Evropské unii,“ uvedl Zeman. Důležitým faktorem při rozhodování Britů bude podle něj představovat otázka Skotska, které delší dobu uvažuje o osamostatnění. V roce 2014 dokonce Skotové uspořádali k této otázce referendum. Podle něj si však většina obyvatel přála zůstat součástí britského království.

Zeman míní, že případný odchod Velké Británie z Evropské unie by změnil i náhled Skotů. „Okamžitě by totiž došlo k novému referendu ve Skotsku. To by rozhodlo o nezávislosti země. A Skotové by následně vstoupili do Evropské unie samostatně,“ řekl prezident.

Referendum v Británii o další budoucnosti v E se bude konat 23. června. Jeho vypsání slíbil premiér David Cameron loni v případě, že se mu podaří uspět ve volbách. Jeho konzervativní strana následně suverénně zvítězila a získala nadpoloviční většinu v parlamentu.

Zdroj ČTK

Štítky Evropská unie, referendum, Miloš Zeman, Velká Británie, Skotsko, David Cameron

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle Zemana Britové i po referendu setrvají v Evropské unii  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.