Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Česká ekonomika stoupla meziročně o 3,1 pct, mezičtvrtletně o 0,5

Meziroční růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku zpomalil na 3,1 procenta. Mezičtvrtletní růst hrubého domácího produktu naopak mírně zrychlil na 0,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP, který dnes zveřejnil Český statistický úřad. Růst překonal o desetiny procentního bodu odhady analytiků.

"Jsem rád, že se potvrdila správnost naší proinvestiční fiskální politiky," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zatímco v minulých letech byl podle něj ekonomický výkon brzděn vládními restrikcemi, současná vláda pomocí řady nástrojů od efektivního čerpání peněz EU až po zlepšení příjmů domácností prostřednictvím daňových slev opět přivedla zemi k ekonomické prosperitě.

Růst HDP o 3,1 procenta je signálem toho, že si česká ekonomika udržuje silný hospodářský růst, řekl Sobotka při dnešní návštěvě Královéhradeckého kraje. "Soustředíme se na zvýšení podpory spotřeby domácností, včetně růstu důchodů, včetně růstu platů ve veřejném sektoru, ale i v dalších sférách ekonomiky," uvedl. Pro udržení růstu Sobotka pokládá za klíčové dobře připravit státní rozpočet na rok 2017 a zrychlit přípravy čerpání peněz z evropských fondů.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek růst HDP ale jako zásluhu vlády nevidí. "Pan premiér se samozřejmě chlubí, že je to díky dobré hospodářské politice, já to chápu, chlubil by se každý. Vládě se to ale přihodilo, vláda za to nemůže," řekl ČTK a České televizi. Dodal, že vláda by měla dobrých časů využívat k systémovým změnám pro budoucí konkurenceschopnost a nevyhazovat populisticky peníze.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR jde o pozitivní výsledek, který překonal očekávání svazu. Svaz také očekává další růst investic. "Investiční aktivita by podle naší predikce měla dále růst. Firmy ovšem navazují na silnější základnu podpořenou strukturálními fondy a efekt meziročních nárůstů obnovy fixního kapitálu je také o něco menší. Stále však mluvíme o kladných hodnotách," uvedl analytik svazu Václav Franče.

Analytici očekávali zpomalení růstu v prvním čtvrtletí až na 2,6 procenta a mezičtvrtletní růst kolem 0,3 procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku HDP vzrostl podle sezonně očištěných údajů meziročně o čtyři procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta.

Růst českého hospodářství byl podle ČSÚ tažen všemi složkami poptávky. Přispěla k němu jak stabilně rostoucí spotřeba domácností a mírně rostoucí investiční aktivita, tak zahraniční obchod.

Výrazně se podle ČSÚ v prvním čtvrtletí zlepšila situace na trhu práce. "Zaměstnanost v pojetí národních účtů vzrostla meziročně o 1,9 procenta a mezičtvrtletně o 1,5 procenta," oznámil úřad.

Zdroj ČTK

Štítky ekonomika Česka, Český statistický úřad, Bohuslav Sobotka, vláda, peníze, Evropská unie, ČSSD, Miroslav Kalousek, Česká televize, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká ekonomika stoupla meziročně o 3,1 pct, mezičtvrtletně o 0,5  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.