Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ČÍSLO DNE: Byty v Česku rostou jako houby po dešti, jsou větší

Číslo dne = 65,3 m2. Právě tolik činila průměrná plocha jedné bytové jednotky v metrech čtverečních v roce 2011. Krátce po revoluci (199) to přitom bylo zhruba o třetinu méně (45,9 m2). Ano, bohatnoucí společnost se projevuje i v průměrné velikosti bytových jednotek, v níž žijeme. Bytů v České republice neustále přibývá, i když zpomalujícím tempem.

Za necelých dvacet let v České republice vzniklo přes půl milionu nových bytových jednotek, v průměru se v České republice ročně postaví zhruba 29 tisíc nových bytů. Nejvíce jich vzniklo v předkrizovém roce 2007, kdy stavebnictví zažívalo zlaté časy - počet 41 649 nových bytů mluví za vše. Vydaná stavební povolení byla realizována i v době, kdy uhodila krize. Byty, zejména v developerských projektech, však čekaly na své majitele relativně dlouhou dobu. To ovlivnilo i následné zpomalení tempa, jakým nové byty stávající bytovou výstavbu rozšiřují.

Graf: Počet bytů dokončených bytů v České republice - absolutně, kumulováno


Zdroj dat: ČSÚ

Trh se postupem času nasycuje, což ukazuje meziroční vývoj nových bytů dokončených v České republice na následujícím obrázku. Je na něm vidět nejen značné ovlivnění ekonomickým cyklem (zaměřte se na krizi v roce 2008 a následné post-krizové období), ale také fakt, že v první polovině sledovaného období (kdy poptávka po bytech nebyla vykryta adekvátní nabídkou) se počet nově dokončených bytů zvyšoval (pohybujeme se spíše nad hlavní osou X=0 %), zatímco v druhé polovině sledovaného období počty nově dokončených bytů meziročně spíše klesaly. 

Graf: Nově dokončené byty v České republice - relativně


Zdroj dat: ČSÚ

Autoři

Štítky Česko, byt, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČÍSLO DNE: Byty v Česku rostou jako houby po dešti, jsou větší  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.