Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Lídři koalice budou jednat o schůzi Sněmovny k Čapímu hnízdu

Vedoucí členové koaličních stran by na dnešním setkání měli jednat o společném postupu koalice před středeční mimořádnou schůzí Sněmovny k dotační kauze Farmy Čapí hnízdo. Tématem jednání může být také navrhované zpřísnění zákona o střetu zájmů, které podle ANO může způsobit konec koalice.

Mimořádnou schůzi k Čapímu hnízdu vyvolala pravicová opozice kvůli podezření, že udělení padesátimilionové dotace provázel dotační podvod. Minulý týden se koaliční strany přely, zda program schůze podpořit. Nakonec se k takovému názoru lidovců připojila i ČSSD a podpořit program schůze také doporučilo poslancům ANO pondělní předsednictvo hnutí. Babiš přislíbil, že na středeční schůzi prozradí vlastníka Čapího hnízda v době, kdy projekt získal evropskou dotaci.

Mezi ANO a sociální demokracií nyní panuje neshoda ohledně návrhu poslance ČSSD Jana Chvojky omezit v novele zákona o střetu zájmů podnikání ministrů. Předsednictvo ANO plán považuje za porušení koaliční smlouvy, které může ohrozit koaliční spolupráci. Naopak podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je omezení podnikání ministrů správná a potřebná věc a zpřísnění zákona v rozporu s koaliční smlouvou není.

Chvojkův návrh předpokládá, že budoucí ministři by se museli vzdát buď ovládání svých korporací, nebo zisku v nich. Pokud by se ministři firem nevzdali, ztratili by také hlasovací práva v orgánech firem a společnosti by ztratily nárok na státní dotace a jinou podporu. Předloha by rovněž zakázala členům vlády vlastnit jakýkoliv podíl ve společnostech, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají periodický tisk. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš přitom vlastní holding Agrofert a mediální skupinu Mafra.

Zdroj ČTK

Štítky koalice, Čapí hnízdo, ANO 2011, ČSSD, Andrej Babiš, Jan Chvojka, Bohuslav Sobotka, Agrofert, MAFRA, poslanecká sněmovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídři koalice budou jednat o schůzi Sněmovny k Čapímu hnízdu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.