Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Praha do konce roku vybere firmu na provoz bikesharingu

Pražský dopravní podnik do konce roku vybere firmu, která v metropoli v následujícím roce vybuduje a bude provozovat systém sdílených kol. Magistrát navíc zajistí přípravu ekonomického modelu, ze kterého vyplyne, kolik bude takzvaný bikesharing stát. Vyplývá to z usnesení rady hlavního města.

Vybudování systému, o kterém se v metropoli uvažuje řadu let, bude podle odhadů stát zhruba 50 milionů korun. Následné náklady na provoz budou kryty z poplatků za užívání kol a z reklamy. Měly by činit deset milionů ročně. Konkrétní částky vyplynou z ekonomické analýzy.

Už dříve se mluvilo o tom, že roční poplatek za užívání kola vyjde cyklistu na zhruba 500 korun. Z údajů, které na přelomu roku zveřejnil dopravní podnik ve věstníku veřejných zakázek, vyplývá, že vznikne 120 stanovišť s asi tisícovkou bicyklů.

Vedení města předpokládá celoroční provoz. Součástí zakázky bude pravidelný servis kol i stanovišť, zajištění on-line systému, na jehož základě budou uživatelé za službu platit a kde získají informace o dostupnosti kol. Vítěz soutěže se bude starat také o marketing a reklamu na kolech.

V Praze zatím funguje projekt s názvem Rekola, v jehož rámci si registrovaní zájemci mohou půjčovat růžové starší bicykly. Systém byl zaveden v dubnu roku 2014. Loni ho v Praze využívalo přes 1600 lidí, letos mají růžová kola vozit až 5000 obyvatel hlavního města. Systém funguje také v Brně nebo Hradci Králové.

Bikesharing využívá zhruba 650 měst po celém světě. Jako ekologický způsob dopravy podle odborníků prospívá životnímu prostředí.

Zdroj ČTK

Štítky Praha, Rekola, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha do konce roku vybere firmu na provoz bikesharingu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.