Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kavárna, kde se spojuje zdravý svět s handicapovaným

Na první pohled normální kavárna. Další pražská kavárna. Na ten druhý ovšem zjistíte, že je tady něco jinak. A je tu příjemně.

Kavárna s názvem Café AdAstra totiž dává pracovní příležitost i lidem s handicapem, mentálním či sociálním. Pomáhají s roznášením kávy, sbírají špinavé nádobí, někteří se dostanou i do kuchyně k přípravě pokrmů, přičemž mají k ruce asistenta. „Klientům je třeba aktivitu nastavit tak, aby ji zvládali a byla jim příjemná a motivovala je. Až ji skutečně zvládnou, mohou postoupit zase o kousek výš,“ popisuje Lenka Mansour, PR manažerka kavárny. Je tu například chlapec s těžkým handicapem, jehož úkolem je skládat ubrousky. „Je v tom sice pomalejší, ale dělá to velmi precizně,“ pochvaluje si Mansour.

Zatím v kavárně takto funguje jedenáct mladých lidí v odpoledních směnách. Jsou mezi nimi lidé s autismem, downovým syndromem a různými stupni mentální retardace. Jde o klienty obecně prospěšné společnosti Zajíček na koni. „V počátcích Zajíčka na koni byla převážná většina klientů v dětském věku. Z dětí se postupem času stali dospělí, kteří hledají uplatnění. Jak uplatnit neuplatnitelné? Občas nám někdo řekne, že jsme dokázali nemožné. Dát příležitost na trhu práce i těžce handicapovaným je tvrdý oříšek a kavárna jej rozlouskla, “ říká ředitelka Zajíčka na koni o.p.s. Markéta Šulcová.

Aby klienti nespadli do neznámého, od roku 2011 docházeli do spřátelené kavárny Café Louvre, kde načerpávali řadu praktických zkušeností z fungování kavárenského provozu, a to včetně tréninku komunikace se zákazníkem.

Být platnou součástí

Zatímco jinde fungují například projekty tréninkových kaváren, kde dotyčný nabude zkušenosti a pak si může zkoušet hledat práci jinde, v Café AdAstra se počítá s tím, že stávající klienti tu zůstanou a budou k nim přibývat další. Vedle toho sem chodí pomáhat studenti ze školy Zelený kruh.

Za svou práci klienti samozřejmě dostávají plat. „U některých to řešíme přes rodiče, ale všichni klienti si jsou vědomi toho, že pracují a mají za to peníze. Ve speciální škole měli základy matematiky, tak si někteří dokáží spočítat, kolik dostávají a co si za to mohou koupit,“ říká Kristýna Doležalová, koordinátorka projektu kavárny.

Dalším z cílů kavárny je propojit handicapovaný svět s tím zdravým. „Klienti mají díky kavárně pocit sounáležitosti a svobody, že mohou být součástí společnosti a přispívat svojí prací,“ vysvětluje Lenka Mansour. „Když mají zástěru a stříbrný podnos, jsou mezi lidmi, je vidět, jak září. A lidé je přijímají moc hezky, ani se nám dosud nestalo žádné faux pas, rozlitá kává, nic,“ dodává.

Útulný kout s knihou či hudbou

Café AdAstra, které mohlo vzniknout hlavně díky podpoře sponzorů i města, které poskytlo prostory výhodněji, najdete na pražské Výtoni v Podskalské ulici číslo 8, jen několik desítek metrů od náplavky. Dříve tu fungoval konzum s potravinami.

Kavárna dýchá francouzským šarmem, to proto, že zakladatelka Zajíčka na koni Markéta Šulcová si právě Francii, její gastronomii a vzezření, zamilovala. Přestože je kavárna prostorná a prosklená, nepůsobí neútulně. Ba naopak. Navíc si tu díky uspořádání do tvaru písmene „L“ najdete klidný kout na práci i odpočinek s knihou, kterou si tu lze dokonce zapůjčit. Nebo se můžete uvelebit mezi polštářky ve výloze. Matky s dětmi zas mohou opanovat část s dětským koutkem a tyto dvě skupiny mohou zůstat vzájemně nerušeny. To řadě jiných kaváren schází.

Od 7.30 hodin ráno tu dostane kávu s sebou, od osmi vám pak naservírují i snídani. Nabízí polední menu i stálý jídelní lístek. Vše inspirováno francouzským krajem, to znamená quiche, saláty, zapečené bagety, znamenité koláče a především sladké a slané palačinky. Přímo od klientů Zajíčka na koni pak můžete ochutnat nakládané hermelíny a utopence. K tomu francouzská vína nebo skutečně výtečnou, jemnou, kávu Bazzara.

K tomu se chce Café AdAstra profilovat jako hudební kavárna s pravidelným hraním na klavír každou středu či jiným hudebním programem. Už tu například vystoupili Friday Morning s frontmanem Janem Červinkou, který je zároveň majitelem hlavní sponzorské společnosti AdAstra.

„Máme ambici držet tu vysokou francouzskou gastronomii, abychom byli soběstační a lidé sem chodili nejen kvůli tomu podívat se a podpořit handicapované. Doufáme, že si tu každý najde to své,“ uzavírá PR manažerka kavárny Lenka Mansour.

Autoři | Foto Eva Fryšarová a archiv kavárny

Štítky kavárna, Adastra, káva, Jan Červinka, Café Louvre, Zelený kruh, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kavárna, kde se spojuje zdravý svět s handicapovaným  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.