Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

České ekonomice se daří, nezaměstnanost je druhá nejnižší v EU

O tom, že se české ekonomice daří, již pravděpodobně víte z předchozích článků o vývoji HDP či růstu indexu důvěry v ekonomický vývoj v jednotlivých sektorech. Pozitivní trend však můžeme pozorovat i na trhu práce – poslední údaje Eurostatu jednoznačně dokladují, že v míře nezaměstnanosti patří tuzemská ekonomika mezi nejlepší země v Evropě.

Červnová data o počtu nezaměstnaných ukazují, že míra nezaměstnanosti v České republice oscilovala kolem 4,8 %, což je druhý nejlepší výsledek mezi zeměmi Evropské unie, jen o dvě desetiny procentního bodu za Německem (4,6 %). Nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropě reportuje ostrovní stát Island (2,9 %) společně s Norskem (4,4 %), tyto země však nepatří mezi členy Evropské unie. Průměrná míra nezaměstnanosti v zemích EU dosahuje úrovně 9,3 %, přičemž ekonomiky platící eurem jsou na tom hůře (červnový průměr 10,7 %). Nejhorších výsledků v tomto ukazateli - nepřekvapivě - dosahuje Řecko (24 %) a Španělsko (21,8 %).

České ekonomice se nadprůměrně dobře daří generovat nová pracovní místa, což pomáhá snižovat i nezaměstnanost mladých. Ukazatel „míra nezaměstnanosti mezi osobami pod 25 let věku“ v České republice činí 12,7 %, což je sedmý nejlepší výsledek mezi zeměmi Evropské unie (po Německu, Estonsku, Maltě, Rakousku, Dánsku a Nizozemsku). Tomuto velmi důležitému a extrémně sledovanému indikátoru trhu práce v negativním slova smyslu vévodí opět dvojice Řecko - Španělsko. V prvně jmenované zemi v červnu 2015 hledalo práci zhruba 52 procent osob mladších 25 let, ve Španělsku bylo bez zaměstnání 49,2 % mladých.


Mezinárodní srovnání celkové míry nezaměstnanosti. Zdroj dat: Eurostat

Foto: commons.wikimedia.org

Autoři

Štítky nezaměstnanost, Evropská unie, ekonomika Česka, Eurostat, Evropa, Španělsko, Německo, Česko, Řecko, Island

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České ekonomice se daří, nezaměstnanost je druhá nejnižší v EU  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.