Počasí dnes32 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Analytici: Volby přispěly k oslabení eura, snížily šance jeho zavedení v ČR

Výsledky evropských voleb přispěly k oslabení eura vůči dolaru a snížily také šanci na brzké přijetí společné evropské měny v Česku. Shodují se na tom ekonomičtí analytici oslovení ČTK. Posílení krajní pravice a oslabení zelených podle expertů může zkomplikovat hlasování o otázkách spojených s ochranou klimatu, zásadní změny Zelené dohody pro Evropu (Green Deal) ale nečekají. Složitější podle nich může být i evropská podpora Ukrajiny.

"Měnové trhy zareagovaly na výsledky voleb poklesem. Euro se na páru s dolarem propadlo od vyhlášení výsledků voleb o 0,2 procenta. Výrazný pohyb měnový pár zaznamenal již během večerních hodin, kdy byly zveřejňovány exit poll průzkumy," sdělil analytik XTB Tomáš Cverna. Na oslabení eura vůči dolaru upozornil i analytik ČSOB Dominik Rusinko, podle něj ale může souviset nejen s výsledky voleb, ale může to být i opožděná reakce na páteční data z amerického trhu práce.

"Jednoznačným poraženým voleb do Evropského parlamentu je společná měna zemí eurozóny. Ta v reakci na výsledky voleb oslabila na páru s americkým dolarem na nejnižší úrovně za měsíc," hodnotí dopad voleb analytik Purple Trading Petr Lajsek. Upozornil, že v Evropském parlamentu posílili odpůrci společné evropské měny z Francie i Německa. "Podobný postoj mají i nově zvolení europoslanci v ČR. Jednoznačně pro přijetí eura je jen přibližně čtvrtina z nich," uvedl Lajsek.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda předpokládá, že zájem na přijetí eura v Česku se s ohledem na výsledek voleb sníží. "Po včerejších eurovolbách je zřejmější to, co prosvítalo už před nimi, a sice že podpora eura má blízko k politické sebevraždě," konstatoval.

Volby budou mít podle analytiků dopad i na dluhové financování evropských zemí. "Výsledky voleb se nelíbí ani investorům na dluhopisovém trhu, na kterém dochází k nárůstu výnosů, tedy zdražování státního dluhu," uvedl Cverna. Upozornil na výrazný růst výnosu francouzských státních dluhopisů, kde prezident Emmanuel Macron po volebním neúspěchu rozpustil parlament a vyhlásil předčasné volby. "Výnosy na českých státních dluhopisech rostou jen nepatrně a na desetileté splatnosti dosahují 4,19 procenta," dodal Cverna.

Lajsek očekává, že s ohledem na posílení krajní pravice a oslabení zelených bude příští Evropský parlament složitěji prosazovat témata spojená se změnami klimatu. Analytik Capitalinked.com Radim Dohnal ale nečeká zásadní změny současných politik. "Green Deal bude nejspíše pokračovat v dosavadní podobě, může být větší příklon k novým jaderným blokům. Správní rada Evropské centrální banky bude nadále akcentovat ESG principy," uvedl s odkazem na snahu zohledňovat principy udržitelnosti a sociální odpovědnosti při poskytování úvěrů.

"U ESG bohužel nečekám jakoukoliv podporu výroby zbraní a munice s ohledem na silnější národovce z Francie, Německa a Rakouska," uvedl Dohnal. Podle něho to nahrává tlaku Ruska a Číny na Evropu. Podle Lajska mohou silnější krajně pravicové strany ztěžovat podporu Ukrajiny.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, hospodářství, volby, parlament, ohlasy, analytici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Analytici: Volby přispěly k oslabení eura, snížily šance jeho zavedení v ČR  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.