Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Řecko přišlo s novým návrhem, euroskupina o něm bude jednat večer

Řecko předložilo věřitelům nový návrh, na jehož základě chce získat další finanční pomoc. Požaduje dvouletou dohodu se záchranným fondem eurozóny a souběžnou restrukturalizaci svého dluhu. Oznámil to dnes podle agentury Reuters úřad řeckého premiéra Alexise Tsiprase s tím, že Atény zůstávají u jednacího stolu. Ministři financí eurozóny se budou řeckou žádostí z dnešního odpoledne zabývat večer na mimořádné telekonferenci, uvedl na komunitní síti předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Řecko má do konce dne uhradit dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu, jinak se dostane do prodlení se splátkami. Dnes rovněž vyprší prodloužený mezinárodní záchranný program pro Řecko.

"Řecká vláda dnes navrhla dvouletou dohodu s ESM (Evropským stabilizačním mechanismem) na úplné pokrytí svých finančních potřeb a s paralelní restrukturalizací dluhu," sdělila podle agentury Reuters vláda v prohlášení. "Řecko zůstává u jednacího stolu," stojí také v komuniké. Atény budou podle něj vždy usilovat o "schůdné řešení", aby zůstaly v eurozóně.

ESM je jedním z nástrojů pro země eurozóny, který jim má pomoci překonat ekonomickou krizi poskytováním půjček nebo jinými finančními operacemi. Jeho vznik dohodl summit EU v prosinci 2010.

Fond, který řídí Němec Klaus Regling, ve své červnové zprávě konstatoval, že řecký státní dluh je i přes svou zdánlivě vysokou úroveň udržitelný. Eurozóna totiž už zemi jeho značnou část odpustila a Atény jí nemusí osm let splácet úroky ani jistinu.

"Mimořádná telekonference euroskupiny dnes večer v 19:00 bruselského času na projednání oficiální žádosti řecké vlády přijaté toto odpoledne," uvedl Dijsselbloem na Twitteru.

O nejnovějším řeckém návrhu toho zatím není příliš známo. Podle agentury Bloomberg Řecko žádá o nový záchranný program, který by tak byl třetím takovým programem v posledních pěti letech.

Představitelé ESM se na dotaz agentury AFP odmítli k věci vyjádřit.

Zdroj: ČTK

Štítky Řecko, Eurozóna, Athény, Jeroen Dijsselbloem, Alexis Tsipras, Evropský stabilizační mechanismus, vláda, Mezinárodní měnový fond, Evropská unie, Klaus Regling

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řecko přišlo s novým návrhem, euroskupina o něm bude jednat večer  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.