Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Hřiště pro psy na Letné je dokončeno, otevírá se dnes

V Praze se dnes otevírá „Psí louka“ v Kostelní ulici v Letenských sadech. Jedná se o dosud jedinečný projekt v parcích celopražského významu v centru Prahy. V některých městských částech Prahy (např. Praha 4, 8 a 10) jsou již podobné parky v provozu několik let a jsou velmi oblíbené a využívané. Nejstarší známé psí hřiště bylo otevřeno v USA již v roce 1979 v kalifornském Berkeley. V Praze vznikla první hrací psí louka v Praze v roce 2010 na Proseku.

„Psí louka bude nabízet svým čtyřnohým návštěvníkům prolézačky pro různé hry a cvičení, výhledově též pítko. Majitelé psů si budou moci odpočinout na připravených lavičkách. Samozřejmostí jsou v parku instalované koše na exkrementy. Psí louka je nejen místem pro venčení psů, ale i místem setkání pejskařů. Protože je to plocha pro psy určená a vyhrazená, nemělo by docházet konfliktům mezi různými uživateli parku,“ řekla radní Jana Plamínková.

Celá plocha hřiště má vybudovaný závlahový systém, aby se i při vysoké návštěvnosti udržel hezký a čistý trávník. Hřiště je oploceno nízkým drátěným plotem a keřovými skupinami, takže kromě oddělení od zbytku parku bude zároveň zachována přehlednost plochy z ulice. Celkové náklady hrazené plně z rozpočtu Hlavního města Prahy na vybudování hřiště činí 1,6 milionu korun.

Jedním z cílů, kterému má psí louka pomoci, je odlehčení Letenských sadů od množství psů. Stromořadí v klasickém parku i zbylá vegetace totiž bývají pohybem psů značně zatíženy a rovněž dochází i ke konfliktům mezi běžnými návštěvníky parku a návštěvníky se psy.

„Pokud se provoz psího hřiště osvědčí a budou ho lidé využívat, je možné v prostoru Letenských sadů časem přistoupit i k budování dalších jednoho až dvou podobných hřišť. Projekt celkové obnovy parku s nimi výhledově počítá. Objektivní zjištění počtu návštěvníků různých kategorií včetně zaznamenání jejich potřeb a názorů bude zajištěno připravovaným ročním monitoringem v Letenských sadech,“ dodala radní Plamínková.

Tisková zpráva

Štítky Praha, pes, louka, Letná, sad, USA, Berkeley, Prosek, Jana Plamínková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřiště pro psy na Letné je dokončeno, otevírá se dnes  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.