Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přes 100.000 dětí se dosud v ČR narodilo "ze zkumavky"

Přes 100.000 dětí se dosud v Česku narodilo "ze zkumavky", první v roce 1984, byl to chlapec a loni oslavil třicátiny. Problémy s otěhotněním řeší pětina párů a stále jich přibývá. Vedle problémů s plodností se na vysokém čísle podílí také nečekané onemocnění jednoho z partnerů a odkládání mateřství do pozdního věku, řekl při příležitosti sobotního Národního dne neplodnosti primář IVF klinického centra Iscare Jaroslav Hulvert.

„Pokud se žena snaží rok neúspěšně otěhotnět, doporučuji nechat si vyšetřit hormonální profil, podstoupit ultrazvukové vyšetření a nechat partnera vyšetřit spermiogram. To vše by měla provést v koordinaci se svým ošetřujícím gynekologem a případně navštívit některé z center asistované reprodukce," doplnil primář pražského GynCentra Petr Pícha.

Vedle párů z Česka přijíždějí na české kliniky i zahraniční pacienti, tvoří až třetinu klientely, lákají je zhruba poloviční ceny při srovnatelné kvalitě péče. O služby mají zájem hlavně Britové, Němci a Rusové. Dalším důvodem je flexibilnější legislativa, české zákony umožňují využití anonymního darování pohlavních buněk, tedy spermií a vajíček.

„Odhadujeme, že v ČR bylo v roce 2013 provedeno zhruba 4000 až 5000 IVF cyklů pro zahraniční klientelu," uvedl Oliver Nosek, jednatel společnosti Eizell-spende IVF, která zprostředkovává medicínským turistům z Německa IVF léčbu v ČR. „V rámci Evropy je Česká republika společně se Španělskem nejvyhledávanější destinací pro neplodné páry," potvrdil Hulvert.

Umělé oplodnění s vlastními vajíčky stojí v Británii 180.000 korun, v Německu 150.000 korun, v ČR 60.000 korun. S darovanými pak stojí v Británii 275.000 korun, v Německu je zakázáno, v Česku vyjde na 90.000 korun. Umělé oplodnění s darovanými embryi stojí v Británii 100.000 korun, v Německu je zakázáno, v Česku se za ně platí 25.000 korun. Ceny zahrnují standardní služby embryologické laboratoře a stimulační léky.

Na světě žije už pět milionů lidí, kteří se narodili díky umělému oplodnění. Při něm se vajíčko spojí se spermií mimo tělo, nejčastěji v Petriho misce. Oplodněné vajíčko se přenese do dělohy matky, kde pokračuje jeho vývoj jako v běžném těhotenství. Ročně se tímto způsobem narodí na světě 350.000 dětí a lékaři provedou kolem 1,5 milionu pokusů o umělé oplodnění. Zhruba z každého třetího umělého oplodnění se narodí dítě.

V ČR podle nejnovějších dat za rok 2012 je 39 center asistované reprodukce, která zahájila 27.353 léčebných cyklů, z nich přes 19.000 českým pacientkám, do loňska počty stouply a českým pacientkám bylo provedeno kolem 20.000 léčebných cyklů. V ČR smí léčbu podstoupit žena od 18 do 49 let. Zdravotní pojišťovny ji hradí do 39 let věku, pak si ji ženy platí. Pokud se v prvních dvou cyklech přenese jen jedno embryo, hradí pojišťovny tři cykly a na čtvrtý přispívají.

Boom asistované reprodukce nastal v Česku po roce 1989, v prvních letech se „ze zkumavky" rodilo ročně kolem 2000 dětí, v současnosti kolem 5000. Do Česka proniká trend ze západní Evropy, tzv. social freezing. Mladí lidé mezi 20 až 30 lety si dávjí zmrazit pohlavní buňky preventivně.

„Přál bych si, aby muži začali myslet víc do budoucna. Před lety jsem prodělal rakovinu varlat, a v podstatě náhodou jsem těsně před začátkem chemoterapie využil Social freezing. Preventivní zmražení spermatu příliš času nestojí, ale zajistí možnost mít děti i po vážné nemoci či zranění," řekl badmintonista Petr Koukal, který pomáhá klinice Iscare s osvětou.

Letos se chystá v Česku zatím největší sraz dětí ze zkumavky na jednom místě, a to v pražské ZOO, by se jich v září mělo sejít přes 1000 i s rodiči, kteří prošli léčbou v centru Iscare, kde lékaři za 20 let přivedli na svět díky metodám asistované reprodukce přes 9000 dětí.

Zdroj: ČTK
Foto: Jan Homolka

Štítky ČR, zdraví, neplodnost, Česko, asistovaná reprodukce, Německo, vejce, Velká Británie, léčba, Petr Koukal, Jan Homolka, ZOO Praha, Iscare

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes 100.000 dětí se dosud v ČR narodilo "ze zkumavky"  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.