Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Poptávka po elektromobilech minulý týden stoupla o desítky procent

Tuzemští prodejci nových aut a zprostředkovatelé finančních služeb zaznamenali v minulém týdnu v tuzemsku nárůst poptávky po elektrických vozech v řádu desítek procent. Důvodem je spuštění podpůrného a dotačního programu pro nákup elektromobilů do firem. Vyplývá to z aktuálních informací prodejců.

Společnost Volkswagen Financial Services v prvním týdnu od spuštění programu uzavřela smlouvu o financování elektromobilu koncernu Volkswagen včetně žádosti o dotaci se 76 zákazníky. Největší zájem je o model Škoda Enyaq, následuje nabídka elektromobilů Volkswagen ID.

"Po vypsání dotačního programu jsme byli připraveni na velký zájem zákazníků, ale realita předčila naše očekávání. Zákazníci oceňují zejména náš úvěr s nulovým úrokem v celé modelové paletě elektromobilů koncernu VW, která splňuje dotační podmínku ceny do 1,5 milionu Kč bez DPH, a jejich bezplatný servis na pět let. To je kombinace, která na trhu dosud nebyla,“ uvedl generální ředitel VW Financial Services Vratislav Strašil.

Značka Hyundai nabídku záruky za úvěr a dotace až 200 tisíc na osobní elektromobil ještě podpořila vlastní slevou až 300 tisíc korun na skladové elektromobily. Například elektromobil Kona EV Czech Edition tak s dotací po slevě vyjde na 623 tisíc korun. Výrazného cenového zvýhodnění se dočkaly i modely Ioniq 5 a Ioniq 6.

Toyota nabízí v rámci dotačního programu jeden osobní elektrický model a vodíkový vůz Mirai, na který je možné čerpat až 250 tisíc korun. Značka vedle toho přišla se slevou na pořízení hybridních vozů, které tvoří majoritu její nabídky. Tu navíc nabídla i soukromým zájemcům.

O dotaci na pořízení vozidla s bezemisním pohonem (akumulátorová a vodíková elektrická vozidla) včetně neveřejné dopravní infrastruktury mohou žádat malé, střední i velké podniky, které nejsou vlastněné územně správními celky. Dotační program "Záruka Elektromobility – I. výzva“ je vypsaný na období od března letošního roku až do 30. září 2025, nebo do vyčerpání alokovaných 1,95 miliardy Kč. Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) měsíčně podle jejího odhadu díky programu zajistí financování zhruba 500 vozů.

V České republice prodej elektromobilů loni vzrostl o 71 procent na 6640 vozidel. Prodej nových aut s hybridním pohonem se zvýšil o 44,5 procenta na 40 804 vozů. První příčku mezi elektromobily drží Tesla, mezi hybridy vede Toyota.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, automoto, ekologie, trh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poptávka po elektromobilech minulý týden stoupla o desítky procent  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.