Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sněmovna označila za největší bezpečnostní hrozbu současný ruský režim

Za největší bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku označila dnes Sněmovna nynější ruský režim, jenž je podle ní teroristický. Českým zájmem je nezávislá, demokratická a svobodná Ukrajina pevně ukotvená v mezinárodních strukturách, uvedla dolní komora v usnesení, které na návrh koalice přijala na závěr mimořádné schůze k bezpečnostním hrozbám po zhruba 19hodinovém jednání. Sněmovna také podpořila pokračování pomoci Ukrajině, která čelí třetím rokem ruské vojenské invazi, včetně dodávek vojenského materiálu.

Koaliční návrh přijala Sněmovna hlasy 84 poslanců výhradně z koaličního tábora. K jeho schválení bylo nutných nejméně 72 poslaneckých hlasů. Členové dolní komory za opoziční ANO a SPD návrh nepodpořili. Obě opoziční hnutí podala své návrhy usnesení. Sněmovna je zamítla.

"Současný teroristický režim v Rusku svou rozpínavostí a snahou o rozšíření sféry vlivu na Ukrajinu a do dalších zemí Evropy, doprovázenou válečnými zločiny, představuje pro ČR největší bezpečnostní hrozbu; je tudíž zásadním zájmem ČR, aby Putinova válka proti Ukrajině nebyla úspěšná, aby se Ukrajina ubránila a obnovila svoji územní celistvost v mezinárodně uznaných hranicích a aby byl ruský režim od další agrese proti Evropě účinně odrazen," stojí ve schváleném usnesení.

K naplnění českých bezpečnostních zájmů je podle Sněmovny nutné pokračovat v pomoci Ukrajině. "Zastavení dodávek vojenského materiálu by naopak vedlo k dobytí a pustošení Ukrajiny ruským teroristickým režimem a povzbuzení tohoto režimu v dalších výbojích proti evropským státům," varovala dolní komora.

Sněmovna vyzvala kabinet, aby dál pomáhal demokraticky smýšlejícím Rusům, oponentům ruského prezidenta Vladimira Putina. Vláda by také měla podle dolní komory nadále zvyšovat českou obranyschopnost a naplňovat závazky vůči NATO v jejím financování. Sněmovna odmítla zpochybňování armády a vyzvala politicky k tomu, aby svými vyjádřeními nepodporovali válečnou propagandu ruského teroristického režimu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kremlin.ru

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, sněmovna, diplomacie, boje, vláda, Lipavský, Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněmovna označila za největší bezpečnostní hrozbu současný ruský režim  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.