Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V4 je nyní ochromena, její konec ale není pravděpodobný, míní politologové

Visegrádská skupina (V4) je momentálně ochromena kvůli rozdílným názorům na řešení konfliktu na Ukrajině, domnívají se politologové, které oslovila ČTK. Úplný konec spolupráce ale podle nich není pravděpodobný. Od úterního jednání předsedů vlád Česka, Slovenska, Polska a Maďarska v Praze žádné zásadní závěry neočekávají. Podle politologů se rozpory vyřeší dohodou v zákulisí.

"Visegrádská skupina na politické úrovni v nejbližší době zcela jistě nedosáhne významu, jaký měla zhruba před deseti lety v době migrační krize," řekla Pavlína Janebová z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO). Důvodem je podle ní právě to, že v otázce ruské agrese na Ukrajině je V4 rozdělena na dva tábory.

Polský premiér Donald Tusk v souvislosti s dvojznačnými postoji Bratislavy a Budapešti k válce ruského prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajině prohlásil, že úterní summit ukáže, zda má V4 ještě smysl. Šokoval ho projev slovenského premiéra Roberta Fica k druhému výročí války. Fico v uplynulých dnech relativizoval nutnost pomoci Ukrajině. O víkendu hovořil například o "neúspěšné strategii Západu", o jeho snaze dále podporovat Kyjev a přistoupit na totální eskalaci napětí. Podobné názory zastává i maďarský předseda vlády Viktor Orbán. Český premiér Petr Fiala (ODS) považuje schůzky v tomto formátu za důležité pro hledání konsenzu v Evropě, ale z jednání s Ficem a Orbánem nemá pro jejich názory "největší radost".

"Už docela dlouho se můžeme ptát, jestli formát V4 není vyčerpaný, protože všechny jednotlivé země (skupiny) se v různých fázích své moderní historie vydaly jinou cestou," řekl vedoucí katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Otto Eibl. "Zároveň ale platí, že premiér Fiala není úplně konfrontačním politikem, který by někomu dával ultimáta," dodal. Janebová připouští, že na nejvyšší politické úrovni jsou nyní vztahy V4 rozbité, její konec ale neočekává. "V4 pronikla i do nižší úrovní, kde spolupráce stále probíhá," podotkla.

Podle Eibla je pravděpodobné, že rozpory ve V4 budou představitelé států řešit v zákulisí dohodou. Navíc se zřejmě dalo očekávat, jaké bude Fico zastávat postoje, uvedl politolog. "Už dlouhé měsíce se chová stejně," poznamenal. Ostrá Ficova rétorika může být podle Eibla jen nadbíháním voličům. Přesto by podobné výroky, jaké pronáší Fico, zaznívat neměly, protože legitimizují kremelský režim, dodal.

Také Janebová se domnívá, že Ficův projev byl určen hlavně slovenským voličům. "Doteď jsme nebyli svědky toho, že by se například při jednání v EU připojoval k Maďarsku a blokoval pomoc Ukrajině," podotkla. Také ona ale souhlasí s tím, že podobné výroky mohou mít dlouhodobě negativní dopady. Od úterního jednání nečeká žádnou "pompézní rezoluci". "Myslím, že se budou držet spíše při zemi," dodala.

V4 bude nyní podle politologa z brněnské Masarykovy univerzity Miroslava Mareše reálně ochromena. "Ale česká diplomacie zřejmě nebude chtít tuto spolupráci úplně ukončit, protože doufá, že může mít zvláště na Slovensko alespoň určitý korigující vliv," sdělil.

Česko předsedá V4 od poloviny minulého roku. V listopadu se v Praze setkali prezidenti všech čtyř zemí, uskutečnila se taky řada setkání na ministerské úrovni. Fiala se v polovině ledna vyjádřil k případným výsledkům setkání premiérů skepticky. Minulý týden i dnes zopakoval, že důvodem, proč se premiéři V4 sejdou až nyní, byly volby a následné skládání vlád na Slovensku a v Polsku. Důležitá byla i unijní shoda na víceletém finančním rámci na začátku února.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ODS

Štítky ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko, diplomacie, V4, politologové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Pátek, 1. března 2024, 12:53Odpovědět

V4 je nyní ochromena, její konec ale není pravděpodobný, míní politologové  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.