Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Začíná platit konsolidační balíček, přináší změny daní

Dnes nabývá účinnosti většina opatření vládního konsolidačního balíčku, který by měl zlepšit hospodaření státu. Balíček omezuje slevy na dani z příjmu fyzických osob, zvyšuje povinné odvody živnostníkům, zvyšuje sazbu daně z příjmu právnických osob a znovu zavádí povinné nemocenské pojištění. Mění se také sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Podle odborníků daňové změny sníží příjmy domácností v průměru o dvě až pět procent hrubé mzdy.

Zaměstnanců se dotkne znovuzavedení nemocenského pojistného ve výši 0,6 procenta hrubé mzdy. Ruší se sleva na dani za školkovné i sleva na dani na studenta, omezuje se sleva na nepracujícího manžela či manželku. Zaměstnanci ale budou moct tyto slevy ještě uplatnit při zúčtování daně za rok 2023 v rámci daňového přiznání podávaného na jaře. Od letoška se také snižuje práh pro vyšší sazbu daně u vysokopříjmových zaměstnanců.

Balíček zvyšuje odvody živnostníkům, což se projeví i v letošním zvýšení paušální daně pro živnostníky. Minimální vyměřovací základ sociálního pojistného se bude zvyšovat i v dalších letech. Začíná také platit horní hranice pro osvobození od odvodů u práce na dohodu. Firmám se zvyšuje daň z příjmu z 19 na 21 procent, omezuje se také daňové zvýhodnění benefitů pro zaměstnance.

Dnes se také mění sazby DPH. Místo dvou snížených sazeb ve výši deset a 15 procent začíná nově platit jedna dvanáctiprocentní. Současně s tím se přesouvají některé položky mezi sazbami. Do základní sazby 21 procent se přesune například většina nápojů včetně točeného piva, řezané květiny, kadeřnické služby, opravy oděvů nebo úklidové služby v domácnosti.

Zvyšuje se nižší sazba hazardní daně, která se vztahuje například pro živé hry, sázky a turnaje malého rozsahu. Roste spotřební daň z alkoholu i z tabáku, nově budou zdaněny také elektronické cigarety.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, daně, vláda, hospodářství, zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná platit konsolidační balíček, přináší změny daní  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.