Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak se rozcvičit před lyžováním a předejít zranění?

PR článek

Lyžování je náročná aktivita, při které zapojíte svaly celého těla. Rozcvička před lyžováním je důležitá pro přípravu těla na fyzickou zátěž a snížení rizika úrazu. Přečtěte si tip na rozcvičku před lyžováním, která pomůže k lepšímu výkonu na sjezdovce a pomůže předejít zraněním.

1. Začněte důkladným protažením

Ač se to na první pohled možná nezdá, sjezdové lyžování patří mezi nejnáročnější zimní sporty a klade vysoké nároky na sílu v nohou, rovnováhu těla, ale i celkovou mobilutu těla. Zároveň jsou při lyžování poměrně častá zranění související s nedostatečnou fyzickou přípravou a rozcvičením. Rozcvičku začněte pomalým protažením celého těla. Zvláště se však zaměřte na nohy a důkladně protáhněte kyčle, přední i zadní stranu stehen a lýtka. Během rozcvičky nezapomeňte na hluboké dýchání.

2. Procvičte mobilitu kloubů a páteře

Vyzkoušejte krouživé pohyby kloubů v loktech, ramenou, kotnících, kolenou a kyčlích, abyste zlepšili pružnost kloubů a snížili tak riziko jejich poranění. Zařaďte také několik předklonů a rotaci trupu, abyste aktivovali páteř a svaly kolem ní.

3. Aktivujte stehenní svalstvo

Udělejte několik rychlých cviků na aktivaci stehenních svalů, jako jsou výpady vpřed i do stran, dřepy a další cviky na vnitřní i vnější stranu stehen. Aktivujete tak svaly, které nejčastěji používáte nejen při jízdě z kopce, ale i na vleku.

4. Pokračujte středem těla

Silný core je klíčový pro stabilitu při lyžování. Cviky na posílení břišních svalů a svalů zad, například plank či supermani, jsou velmi účinné a pomohou vám aktivovat střed těla před lyžováním.

5. Potrénujte rovnováhu

Také rovnováha je pro lyžování mimořádně důležitá. Zařaďte do rozcvičky dřepy a skoky na jedné noze, případně různá cvičení s balanční deskou. Dejte si pozor také na správnou techniku cvičení abyste si neublížili.

6. Zahřejte se krátkým kardiem

Krátké kardio cvičení jako je běh na místě nebo skákání přes švihadlo vám pomůže zahřát svaly a připravit na sportovní výkon. Kvalitní švihadla koupíte třeba na e-shopu Sportano: https://sportano.cz/treninkove-prislusenstvi/skakaci-lana

7. Nezapomeňte si pořídit kvalitní lyžařskou výbavu a teplé oblečení

Lyžování si nejlépe užijete jen v kvalitní výbavě. Kromě lyží a lyžařských hůlek budete potřebovat i lyžařské boty. Dětské lyžáky od předních světových značek najdete na adrese https://sportano.cz/lyzovani/lyzarske-boty/detske-lyzarske-boty. Po lyžování můžete zajít třeba na procházku. Na tu se vám budou hodit kvalitní zimní kalhoty: https://sportano.cz/turisticke-a-trekingove-obleceni/turisticke-kalhoty/trekingove-kalhoty/zimni-trekingove-kalhoty.

Další tipy pro bezpečnou lyžovačku

  • Na sjezdovce jezděte s ohledem na ostatní lyžaře a snowboardisty. Držte si bezpečný odstup a předvídejte možné pády méně zkušených lyžařů, rizikové jsou v tomto ohledu hlavně děti.
  • Během lyžování dodržujte pitný režim. I při nízkých teplotách může dojít k dehydrataci, a to zejména při fyzické aktivitě na svahu.
  • Při lyžování je pokožka vystavena silnému slunečnímu záření, zejména ve vyšších nadmořských výškách. Používejte kvalitní opalovací krém se silným UV filtrem a nezapomeňte na sluneční brýle nebo lyžařské brýle s UV filtrem.
  • Přizpůsobte styl jízdy stavu sjezdovky a počasí. Zejména pokud je mlha, nebo sněží, jezděte raději pomaleji, případně se zajděte občerstvit do bufetu a počkejte, až se počasí umoudří.
  • Vyberte si sjezdovku podle vašich lyžařských schopností. Vyhněte se černým sjezdovkám, pokud nejste dostatečně zdatní lyžaři.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky lyžování, zranění, sjezdovka, kloub, lyžař, styl

Jak se rozcvičit před lyžováním a předejít zranění?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.