Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zásady zdravého životního stylu s Cara Plasmou, nejen pro dárce krevní plasmy

PR článek

Na krevní plasmě je závislá řada pacientů s nejrůznějšími nemocemi. Málokdo však ví, že jedinou možností, jak získat krevní plasmu, je dobrovolné dárcovství. Aby se člověk mohl stát pravidelným dárcem krevní plasmy a pomáhat tak potřebným, je nutné, aby pečoval v první řadě o sebe a své zdraví. Náš životní styl, stravování, pohyb, spánek, to vše ovlivňuje nejen náš organismus, ale také kvalitu krevní plasmy. Pokud byste se i vy chtěli stát jedním z dárců – hrdinů, kteří pomáhají zachraňovat životy, připravila CARA Plasma pro vás pár doporučení pro zdravý životní styl.

Co dělat proto, abychom se i teď na začátku zimy cítili dobře?  

Pro většinu z nás velmi známé zásady, které je vhodné si čas od času připomenout.

Pro udržení celkového zdraví, začínáme u stravy. Jídelníček by měl být pestrý a vyvážený. I nyní v zimním období bychom měli dbát na dostatek ovoce a zeleniny, ideálně sezónní. Často také zapomínáme na konzumaci ryb, které je vhodné do jídelníčku zařazovat 1x – 2x týdně. Pestrý jídelníček obsahuje dostatek bílkovin, sacharidů i tzv. „zdravých tuků“, které můžeme získat například z ryb. Omezit bychom měli smažená jídla, tučné maso, sladkosti. Důslednost je důležitá také u pitného režimu, což může být především v zimním období problém. Tekutiny je potřeba doplňovat průběžně, nikoli až ve chvíli, kdy se objeví pocit žízně. Vhodná je voda nebo čaje, ale tady pozor, jaký druh čaje pijeme. Černé čaje v sobě obsahují tein, který má podobné účinky jako kofein, proto bychom je měli zařazovat, stejně jako kávu, v omezeném množství. Vyhnout bychom se měli také pravidelné konzumaci alkoholu, který náš organismus negativně ovlivňuje a může mít vliv na zhoršení spánku.

Kvalitní spánek je další ze zásad, na kterou bychom se měli zaměřit, pokud chceme přispět ke zlepšení svého zdraví. Pravidelný a dostatečný spánek má pozitivní dopad na celkové fungování našeho organismu, proto bychom mu měli věnovat dostatek pozornosti. Ideální je  chodit spát a také vstávat každý den přibližně ve stejnou dobu, před spánkem vynechat alkohol, kávu a těžká jídla. Zaměřit bychom se měli také na používání mobilních telefonů, tabletů a sledování televize. Minimálně hodinu před tím, než se budeme ukládat ke spánku, je vhodné omezit používání těchto přístrojů, které vyzařují modré světlo, negativně působící na náš organismus. V místnosti, kde spíme, je dobré udržovat nižší teplotu a před spánkem dostatečně vyvětrat.

Další zásadou, jak se udržet v dobré kondici, je dostatek pohybu. Pravidelný pohyb má pozitivní vliv nejen na naše tělo, ale velmi dobře působí také na duševní pohodu. Není potřeba každý den zvedat činky ve fitku. Pro udržení se v kondici postačí zařadit do svého programu pravidelné procházky na čerstvém vzduchu.

Nedílnou součástí zdravého životního stylu je odpočinek, který je stejně důležitý jako předchozí zásady, ale přesto bývá mnohdy opomíjen. Stejně jako si najdeme čas na pravidelnou stravu, je potřeba najít každý den chvíli na relaxaci a odpočinek. Pro každého samozřejmě znamená relaxace něco jiného, někdo jde na jógu, jiný se projde v lese a někdo odpočívá v teple domova s knížkou. Efekt je stejný. Uvolnění, odpočinek a snížení hladiny stresu.

I když budeme dodržovat tyto zásady, je potřeba myslet i na pravidelné lékařské kontroly a prohlídky, které jsou důležitou prevencí. Pravidelnou kontrolu svého zdraví můžete získat také jako dárce krevní plasmy, je to jeden z bonusů, který získáte při každé návštěvě odběrového centra krevní plasmy.

Staňte se i vy pravidelným dárcem a darujte naději na uzdravení! 

Darování krevní plasmy nezabere více než 60 minut a je bezbolestné. Takže jediný pocit, se kterým budete odcházet je, že jste právě pomohli jednomu z tisíců pacientů na cestě k uzdravení a plnohodnotnějšímu životu. Kromě toho má každý dárce nárok na finanční kompenzaci 800 Kč* a také spoustu výhod a odměn z věrnostního programu. Stačí se jen zaregistrovat na www.caraplasma.cz a dorazit. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zdravý životní styl, spánek, krevní plazma, zima, plazma, zdraví, organismus, Cara plasma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidina Lyda

... zajímalo by mne, kde tak asi seženu ten čerstvý vzduch ...

Středa, 6. prosince 2023, 20:06Odpovědět

Zásady zdravého životního stylu s Cara Plasmou, nejen pro dárce krevní plasmy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.