Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stávkovaly tři čtvrtiny škol, Prahou prošli odboráři. Vláda dle Fialy neustoupí

Téměř tři čtvrtiny všech regionálních škol v Česku dnes podle školských odborů zcela zavřely nebo omezily provoz. Stávkovalo se také v řadě úřadů či firem, výroba se zastavila například i ve Škodě Auto. Na Malostranském náměstí se po poledni konal zhruba hodinový protest proti vládě a jejím krokům. Odboráři jsou podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly připraveni pokračovat v protestních akcích, pokud s nimi vláda nebude jednat. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že kabinet je k jednání připraven, ale nemůže pod tlakem ustoupit od snahy o ozdravení veřejných financí. Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš míní, že by vláda měla okamžitě odstoupit.

Do výstražné stávky se podle odborů aktivně zapojilo 7213 škol, jde tak o největší stávku škol za 30 let. Odbory usilují mimo jiné o více peněz pro školství, odmítají snižovat maximální počty hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu a chtějí zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců. "Jde nám o to, aby vzdělávání bylo prioritou, aby vzdělávací systém přinášel kvalitu," uvedl dnes šéf školských odborů František Dobšík. Protest mateřských, základních a středních škol podpořily také vysokoškolské odbory, výstražnou stávku zorganizovaly na 13 fakultách. Některé školy či školky dnes byly zcela zavřené, jiné fungovaly v omezeném provozu nebo měly náhradní program.

Dnešní protesty se ale netýkaly pouze škol. Stávku vyhlásilo deset odborových svazů, protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím nebo vysoké inflaci. Někde se práce zastavila na hodinu, někde na dvě hodiny či na celý den. Týkalo se to i velkých podniků, výroba se ve 13:00 na dvě hodiny zastavila i v automobilce Škoda Auto.

Odboráři po poledni vyrazili na pražské Malostranské náměstí pochodem od Rudolfina, lídři odborů včetně Středuly nesli v čele průvodu transparent s nápisem Za lepší budoucnost ČR. Podle zpravodajky se poté zaplnila většina spodní části náměstí až po tramvajovou trať.

Středula uvedl, že odboráři protestují, protože se jim nelíbí vývoj Česka za současné vlády. Kritizoval komunikaci kabinetu. "Sociální dialog není to, že se sejdete ve stejné místnosti, ale to, že hledáte společně cestu a kompromisy, které by pomohly všem," uvedl. Předseda Českého lékařského odborového klubu Martin Engel zdůraznil, že lékaři a zdravotníci nechtějí, aby jejich protest poznamenal péči. Pavel Bednář za Odborový svaz státních orgánů a organizací zmínil mimo jiné požadavky pracovníků v kultuře, zajištění bezpečnosti státu. I on stejně jako Středula zopakoval, že pokud vláda nepřistoupí k dialogu s odbory, budou protesty pokračovat.

Podle Fialy ale vláda nemůže tlaku podlehnout. "Ustoupili bychom od dobré budoucnosti," řekl dnes v Brně. Vláda podle něj voličům slíbila, že dá dohromady veřejné finance, a schválený ozdravný balíček a připravovaná důchodová reforma jsou podle něho nezbytné kroky. Fiala kritizoval odbory, vláda s nimi podle něj dlouhodobě jedná, sociální dialog by mohl fungovat dobře. Zájem domluvit se by ale musely mít obě strany, uvedl na adresu odborů. "Až se odbory budou chtít vrátit k jednání a bude to jednání konstruktivní, nebude to pod tlakem a hrozbou dalších protestů, tak jsme samozřejmě připraveni jednat," řekl.

Za stávkou ve školství a dalšími protesty vidí snahu odborářských předáků zviditelnit se. "Premiér si může říkat, co chce. Podpora není o tom, že bychom někomu zaveleli a něco zpolitizovali, ale že to tak ti lidé od uklízeček, školníků a kuchařek vnímají," řekl dnes Dobšík. Zopakoval, že vláda neplní vlastní programové prohlášení.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) míní, že zřejmě jedinou chybou vlády je to, že se jí nepodařilo významnou část společnosti přesvědčit o nutnosti penzijní reformy a konsolidace veřejných financí. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se proti stávce odborů vymezil, jejich jednání považuje za nátlakové a konfrontační. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) protest odborů respektuje, jeho formu ale nepovažuje v tuto chvíli za nejšťastnější.

Podle Babiše premiér nekomunikuje a zemi škodí. Protesty považuje za výsledek toho, že vláda nezvládla inflaci, způsobila zvýšení cen elektřiny a odehnala ze země investory. Kritiku sklidil Fiala od Babiše také za přístup k odborářům. "Každý by čekal, že vystoupí a bude situaci smířlivě řešit," konstatoval Babiš. Dodal, že namísto toho vystupuje předseda vlády arogantně, výsměšně a protesty dehonestoval. Premiér dnes mimo jiné navštívil soukromou střední zemědělskou školu v Pozďatíně na Třebíčsku. Podle ředitelky školy Martiny Patákové byla návštěva plánována několik měsíců dopředu a se stávkou nesouvisela.

Omezený byl dnes provoz 12 pracovišť úřadu práce, v celodenní stávce byla desetina zaměstnanců. Vypomáhaly jiné pobočky. Stávkovalo se i ve všech pracovištích České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Hodinu přes poledne se do ní mělo přímo zapojit či ji podpořit 3170 pracovníků a pracovnic. Klientů se to dotknout nemělo.

Generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtová řekla, že české firmy dnes až na výjimky neočekávaly výraznější protesty a stávky, které by měly zásadní dopad na jejich provoz. Řada zaměstnanců stávku podpořila symbolicky. Asi polovina řidičů Dopravního podniku města Ústí nad Labem si například oblékla výstražné vesty nebo si na sklo vozidel umístili leták s důvody stávky. Téměř všichni horníci na Mostecku si dali nálepky na helmy a připevnili odznáčky na klopy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky ČR, školy, vláda, stávka, hospodářství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Kde máte sídlo firmy ?

Pátek, 1. prosince 2023, 02:33Odpovědět

Marcela KREJSOVÁ

Naléhavá nabídka půjčky do 24 hodin.

Potřebujete-li k založení firmy obchodní úvěr na komerční investování,
jste na správném místě.
- Platný roční úrok: 3%.
- výše čisté půjčky: 50 000 až 20 000 000 Kč.
- Trvání: 1 až 360 měsíců.
Kontaktujte e-mail: marcela.krejsova01@gmail.com Nebo WhatsApp: +420608987486.,.

Čtvrtek, 30. listopadu 2023, 11:27Odpovědět

Libor Burian

Kde sídlí vaše firma ?

Pátek, 1. prosince 2023, 02:35Odpovědět

Marcela KREJSOVÁ

Naléhavá nabídka půjčky do 24 hodin.

Potřebujete-li k založení firmy obchodní úvěr na komerční investování,
jste na správném místě.
- Platný roční úrok: 3%.
- výše čisté půjčky: 50 000 až 20 000 000 Kč.
- Trvání: 1 až 360 měsíců.
Kontaktujte e-mail: marcela.krejsova01@gmail.com Nebo WhatsApp: +420608987486.

Čtvrtek, 30. listopadu 2023, 11:21Odpovědět

Libor Burian

Je nutné začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Citát mužíka s pseudonymem rotschild1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...(-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, inflace, ceny všeho, dotace, neZiskovky, poplatky, daně, zbrojení, válčení, výroba vražedného šrotu, vyvádění stovek miliard, třetinové mzdy opravdu pracujících lidí, zelenismus, migrantismus, globalismus, duhysmus, euhujerismus, kovidismus, lichvamafie, směr Orwell1984). Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám !

Úterý, 28. listopadu 2023, 17:59Odpovědět

Marcela KREJSOVÁ

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levnější) od soukromého věřitele na: marcela.krejsova01@gmail.com
Doba trvání úvěru se pohybuje od 1 roku do 30 let. Výše půjček se pohybuje od 50 000 Kč do 25 000 000 Kč.
- Peníze máte přímo do 24 hodin na svém bankovním účtu.
- nemusíte předkládat roční údaje a finanční zprávy.
- Termíny jsou flexibilní, můžete platit, jak vám to vyhovuje.

V případě zájmu nás prosím kontaktujte na následující adrese:
E-mail: MARCELA.KREJSOVA01@GMAIL.COM Nebo WhatsApp: +420608987486.

Úterý, 28. listopadu 2023, 11:55Odpovědět

Libor Burian

Až to začne tak utečou ke svým korupčnikům před zákonem který zakazuje dodávat zbraně do míst konfliktů. Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, více píšu ve vláknech diskusí pod Komentáře, Glosy, nyní třeba o demonstraci v Praze, povolení Rondapu, ceně vody v Liberci, umělé IQ v Brně...

Úterý, 28. listopadu 2023, 09:58Odpovědět

Stávkovaly tři čtvrtiny škol, Prahou prošli odboráři. Vláda dle Fialy neustoupí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.