Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ministerstvo řeší případ dětí, jež podle iniciativy Pod svícnem otec unesl do Pásma Gazy

Ministerstvo zahraničí prostřednictvím čtyř zastupitelských úřadů v Abú Zabí, Káhiře, Tel Avivu a Ramalláhu řeší od počátku případ dvou dětí, které podle iniciativy Pod svícnem unesl bývalý manžel týrané ženy zprvu do Dubaje, nyní se ale nacházejí v Pásmu Gazy. Novinářům to sdělila Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva. Právě z Pásma Gazy zaútočili palestinští radikálové v sobotu na Izrael, který odpověděl odvetnými nálety. Podle zpráv, které iniciativa získala od rodiny matky dětí, byly děti v neděli naživu, řekla poslankyně Barbora Urbanová (STAN), která stála u zrodu iniciativy Pod svícnem. Problémem podle ní je, že děti nejsou v Pásmu Gazy oficiálně hlášeny, tudíž o nich místní úřady nevědí.

"Je to rok, co unesl ex jedné hrdinky děti do Dubaje s požehnáním OSPODu (Orgánu sociálně-právní ochrany dětí). Ten ex hrdinku mlátil, týral. Rok si to úřady přehazují jak horký brambor. Volali jsme s každým, kdo měl telefon. Nyní jsou děti v Pásmu Gazy. A teď už si to nikdo nepřehazuje. Je válka," uvedla iniciativa na sociální síti X. Urbanová řekla, že iniciativa je v kontaktu se zastupitelskými úřady a případ chce medializovat, protože"nemůže dopadnout jinak, než že tam pro děti někdo zajede". Iniciativa zvažuje, že vypíše na zorganizování mise sbírku.

Ministerstvo zahraničí podle Wernerové případ řeší od samého počátku, a to prostřednictvím velvyslanectví v Abú Zabí, Káhiře, Tel Avivu a styčného úřadu v Ramalláhu. V kontaktu je úřad jak s matkou dětí, tak s Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí. "Matce jsme doporučili a zajistili kontakt na právničku ve Spojených arabských emirátech, kde se otec s dětmi nacházel v době, kdy matka případ nahlásila," uvedla Wernerová. S ministerstvem se matka spojila opět letos na jaře, konkrétně se zastupitelskými úřady v Tel Avivu a Ramalláhu.

Pásmo Gazy je ovládáno islamistickým hnutím Hamás, s nímž nelze komunikovat, není možné se ani obrátit na tamní úřady, pokračovala Wernerová. Styčný úřad v Ramalláhu záležitost konzultoval i s kolegy z ostatních členských států Evropské unie. "Řešení se v obdobných případech našlo vždy jen na základě zprostředkování právního poradenství či mediace v rámci rodiny," uvedla Wernerová.

Ministerstvo s matkou průběžně komunikuje a je připraveno v případě jejího zájmu předat jí kontakt na právníka působícího v Gaze, který se věnuje poradenství v obdobných případech.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Izrael, Palestina, diplomacie, boje, sociální, děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Pěkný zkurvysyn a navíc islamistický džihádista!!!!!!!!!!!

Úterý, 10. října 2023, 12:16Odpovědět

Ministerstvo řeší případ dětí, jež podle iniciativy Pod svícnem otec unesl do Pásma Gazy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.