Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Grilujte jako profíci. Jak na perfektně připravené maso, rybu nebo zeleninu?

PR článek

Jestli něco k létu neodmyslitelně patří, je to kromě koupání rozhodně grilování. Posedět s přáteli a dát si něco dobrého na zub, je zaručeným receptem na příjemně strávený večer. Jak ale připravit steak? Jaká ryba bude z grilu nejlepší? A jak správně připravit zeleninu, aby zůstala křupavá? Tady je několik tipů.

Jak poznat dobrý kus masa?

Základem je vybrat dobré maso. To by mělo pocházet z masného plemene skotu, protože tuk dodá steaku jeho typickou chuť. Dbejte také na to, aby bylo vyzrálé. Jen díky tomu pak ochutnáte na talíři jemný a křehký steak. Současně nezapomeňte na to, že jednotlivé kousky by měly být zhruba 2 až 3 centimetry široké.

Solit nebo nesolit?

Jedna z nejzásadnějších otázek se týká solení. Někteří solí steak před grilováním, jiní až po něm. Dobrou zprávou je, že ani jedno není špatně. Záleží jen na tom, jakou variantu preferujete.

Maso vyndejte z ledničky a nechte ho přikryté minimálně hodinu odpočívat v pokojové teplotě. Těsně před grilováním ho omyjte vlažnou vodou a osušte papírovými utěrkami. Poté už je na vás, jestli budete solit teď, nebo později.

Následně dejte steak na rozpálený gril a zprudka ho opečte z obou stran. Maso se díky tomu pěkně zatáhne, zůstane zvenku křupavé a uvnitř šťavnaté. Poté ho přendejte na méně žhavé místo. Podle toho, jak chcete mít steak propečený ho sundejte z grilu.

Jak ale poznat, jestli je steak středně propečený, nebo propečený? Vyzkoušejte tento jednoduchý tip. Sáhněte si na špičku nosu a potom na steak. Pokud je stisk podobný, je steak středně propečený. Je-li steak tvrdý jako vaše čelo, je takzvaně well-done, tedy propečený.

Před podáváním nechte maso ještě zhruba deset minut odpočívat například v alobalu a vyhřáté troubě.

Dobrá ryba na gril? Ta s „pevným“ masem

Pokud máte radši rybu než steak, i s ní můžete na grilu vykouzlit výbornou večeři. Ne každá ryba je ale na gril vhodná. Nejlepší je zvolit druh s pevným masem. Losos, tuňák, makrela nebo pstruh – všechny tyto ryby jsou na gril ideální.

Pokud máte na ryby speciální grilovací rošt, máte půl práce hotovo. Nemusíte si totiž lámat hlavu s otáčením. Pokud rošt nemáte, dbejte na to, aby byl gril dokonale vyčištěný. Poté ho pořádně naolejujte. A můžete grilovat.

Hotovou rybu poznáte snadněji než steak. Když je ryba uvnitř sytě bílá, je připravená k servírování. Pokud ale připravujete lososa nebo tuňáka, myslete na to, že by maso nemělo být úplně propečené. Především tuňák by měl být uvnitř téměř syrový, díky tomu si zachová výbornou chuť i křehkou konzistenci.

Grilovaná zelenina? Pochutnají si všichni

Ideální přílohou je v létě grilovaná zelenina. Jakou vybrat? Fantazii se meze nekladou, připravit můžete každou, kterou máte rádi. Pustit se můžete do grilovaných brambor, cukety, lilku, papriky nebo kukuřice. Vyzkoušet můžete i méně tradiční druhy, jako jsou artyčoky nebo houby, které zůstávají dlouho šťavnaté.

Pokrájenou zeleninu buď předem naložte do marinády z olivového oleje a bylinek, nebo z ní připravte špíz. Ten pak grilujete na menším žáru spolu s masem. Zelenina má totiž tendenci se rychle pálit a například u paprik nebo česneku to může mít vliv na chuť.

Pokud vám doma chybí něco na grilování, prohlédněte si nabídku dm drogerie, kde najdete vše, co by nemělo v letní kuchyni chybět.

Ohodnoť článek

Štítky steak, maso, zelenina, ryby, grilování, gril, paprika, houby, olivový olej, bylinky, dm drogerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Grilujte jako profíci. Jak na perfektně připravené maso, rybu nebo zeleninu?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.