Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dárcovství tvoří nedílnou součást mého života, říká vicemiss Sarah Horáková

PR článek

Studuje vysokou školu, miluje cestování, pomáhá nadaným studentům sbírat zkušenosti v zahraničí a je také dárkyní krevní plasmy a ambasadorkou společnosti Cara Plasma. Se Sarah Horákovou jsme si povídali o zkušenostech s dárcovstvím, o její cestě kolem světa a také o víně a vinařství, ke kterému má díky své rodině blízko.

Už více než rok jste pravidelnou dárkyní krevní plasmy. Kolik odběrů jste za tu dobu absolvovala?
Ano, je tomu již přes rok, kdy jsem začala plasmu darovat, a stalo se to nedílnou součástí mého života. Tuším, že jsem nyní dokončila svůj devátý odběr. Bohužel jsem nemohla darovat plasmu každých 14 dní, jelikož jsem cestovala i do zemí mimo Evropskou unii, takže jsem tam poté musela mít pauzu. Jakmile jsem ale měla příležitost plasmu darovat, neváhala jsem ani chviličku. Upřímně jsem se do odběrového centra pokaždé těšila.

Jakou pobočku nejčastěji navštěvujete?
Jelikož pocházím z jižní Moravy, nejčastěji navštěvuji pobočku v Břeclavi, kterou mám nejraději. Personál je tam opravdu velice milý, cítím se tam jako doma. Nejen, že pokaždé zjistím svůj zdravotní stav, ale především odcházím s dobrým pocitem, že můžu pomáhat.

Vnímáte rozdíl mezi odběry před rokem a nyní? Například z hlediska počáteční nervozity před odběrem…
Určitě, když jsem šla darovat plasmu poprvé, bylo to jiné. Byla jsem nervózní a nevěděla jsem, co čekat a jestli budu vůbec moci darovat. Před první návštěvou jsem bohužel byla trošku nezodpovědná, zapomněla jsem se dostatečně najíst a napít, takže se odběr nezdařil. Podruhé jsem si už ohlídala pitný režim i dostatečný příjem bílkovin, odběr byl za pár desítek minut hotový a já byla šťastná, že budu vhodným dárcem krevní plasmy.

Cítíte se během odběru komfortně?
Ano, odpočinu si, kouknu na kousek nějakého filmu, čtu si něco do školy nebo si povídám se sestřičkami, které jsou vždy velice laskavé.

Proč jste se rozhodla oslovit ke spolupráci společnost Cara Plasma?
Dozvěděla jsem se, že Gymnázium Velké Pavlovice, na kterém jsem studovala, spolupracovalo se společností Cara Plasma ještě před covidem, ale poté se z důvodu pandemie vše rozpustilo. Rozhodla jsem se, že to tak nenechám. Seznámila jsem se s marketingovým oddělením v Břeclavi, navázali jsme spolupráci, a díky tomu jsem mohla pomoci například s náborem studentů z okolí. Nyní mám jako cíl především zvýšit povědomí o dárcovství krevní plasmy a ukázat (nejen) mladým lidem, že když to zvládnu já, zvládne to každý.

Ráda cestujete – co Vám cestování přináší a co Vás na něm nejvíce baví?
Ano, to je pravda, cestování je má srdeční záležitost. Miluji tu svobodu, že si vezmu batůžek a můžu se vypravit, kamkoliv chci. Nejen, že mi to přináší každým dnem nové zkušenosti a zážitky, ale především mám tu možnost poznat lidi z celého světa. V určitém ohledu je pro mě cestování i prací. Když mi bylo 13 let, začala jsem sama cestovat díky projektům Erasmus plus. Nyní je i vytvářím a předávám tyto informace dalším mladým nadaným lidem, kteří si tuto příležitost také zaslouží.

Jaké zajímavé destinace jste už v letošním roce navštívila?
V poslední době to byla především má cesta kolem světa. Začala jsem v Los Angeles a poté pokračovala na svatbu mé tety do Austrálie. Následoval Singapur, pak jsem byla 3 dny pracovně v Německu a poté jsem vyrazila na Filipíny na další svatbu mé kamarádky. Popravdě to byla docela náročná cesta, ale opět jsem se naučila spoustu nových věcí. Teď si vážím toho, že můžu trávit dny s rodinou.

Pocházíte z vinařské oblasti – jaký je Váš vztah k vínu? Máte svou oblíbenou odrůdu?
Pocházím z Velkých Pavlovic, malého vinařského městečka na jižní Moravě. Původem jsem sice z Prahy, ale v 6 letech jsem se s maminkou přestěhovala na Moravu, což vnímám jako to nejlepší rozhodnutí. Babička s dědou mají vinohrady, takže jsem jim moc ráda chodila v létě a na podzim pomáhat ve vinici, a to mi zůstalo do dnes. To, že ráda chodím v kroji, který je také spojený s vínem, asi také není úplným tajemstvím. Mimo to od svých 15 let pracuji u tety v Galerii vín, takže jsem se snažila k vínu najít i profesionálnější cestu. Nejoblíbenější víno asi nemám, spíš se snažím k nějakým vínům „prodegustovat“ a dospět k nim. Kdybych ale měla jmenovat jednu odrůdu, byl by to Ryzlink vlašský, jelikož ho dělal i můj děda.

Čemu se aktuálně nejvíce věnujete a jaké jsou Vaše nejbližší plány?
Aktuálně se nejvíce věnuji studiu na Masarykově univerzitě, což mám samozřejmě jako prioritu. Léto budu jako každý rok trávit v České republice. Těším se na čas strávený s přáteli a rodinou, ale také se konečně můžu pořádně opřít do práce, kterou miluji. Jsem totiž trošku i workoholik…


Krevní plasma zachraňuje životy
Pro moderní medicínu představuje krevní plasma důležitou součást léků, které se využívají při léčbě mnoha vážných nemocí. Díky ochotným dárcům tato cenná složka lidské krve pomáhá mnoha pacientům s poruchou srážlivosti krve, sníženou imunitou nebo nádorovým onemocněním. Významně se také uplatňuje při léčbě popálenin.

Zapojte se také a pomozte dobré věci
Staňte se dárcem krevní plasmy – odběr je snadný, bezbolestný a zabere jen pár desítek minut. Na stránkách www.caraplasma.cz si můžete zjistit všechny potřebné informace, vyhledat pobočku ve Vašem městě i zarezervovat termín.

O společnosti Cara Plasma
Společnost Cara Plasma s. r. o. vznikla v dubnu 2013 jako česká rodinná firma. V Praze vybudovala nejmodernější centrum pro odběr krevní plasmy a zařadila se mezi desítku nejlepších v Evropě. V současné době provozuje moderní dárcovská centra v Praze, v Brně, v Jihlavě, Břeclavi, Českých Budějovicích, Strakonicích, Kolíně, Mladé Boleslavi, Ostravě, v Uherském Brodu, Pelhřimově a Zlíně. Jak společnost rostla, našla silného partnera pro svůj další rozvoj. Dnes je Cara Plasma součástí německého holdingu. Více informací se dozvíte na www.caraplasma.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Cara plasma, dárcovství, plasma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dárcovství tvoří nedílnou součást mého života, říká vicemiss Sarah Horáková  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.