Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Darovat plasmu bezplatně, nebo za úhradu? Každý se může svobodně rozhodnout

PR článek

Dárci krevní plasmy mají možnost získat za každý odběr náhradu ve výši 800 Kč, darovat mohou ale i bezplatně. V takovém případě mají stejné výhody jako dárci krve, tedy snížení daňového základu a placené volno od zaměstnavatele.

Dárcovství krevní plasmy je někdy mylně vnímáno jako byznys kvůli možnosti získat za odběr finanční náhradu. Jedním z častých argumentů je tvrzení, že pomáhat by měl člověk zadarmo, nikoliv za peníze. Každý dárce se však může svobodně rozhodnout, jakou formu zvolí. „Dárce plasmy může být stejně tak jako dárce krve bezpříspěvkový. Je na každém, zda si vezme finanční náhradu, či nikoliv. Finanční náhrada je určena ke kompenzaci času stráveného na odběru, nákladů na cestu do odběrového centra nebo na nákup potravin doporučených k doplnění bílkovin po odběru,“ vysvětluje Kristýna Štětinová, marketingová manažerka společnosti Cara Plasma. Současně dodává, že bezpříspěvkový dárce může uplatnit stejné výhody, které plynou ze zákona i pro dárce krve – tedy den placeného volna či snížení daňového základu. Některé zdravotní pojišťovny poskytují i další výhody.

K čemu se krevní plasma využívá?

Pro moderní medicínu představuje krevní plasma často nenahraditelnou součást léků, které se využívají při léčbě řady vážných nemocí. Díky ochotným dárcům tato cenná složka lidské krve pomáhá mnoha pacientům s poruchou srážlivosti krve, infekčním nebo nádorovým onemocněním. Významně se také uplatňuje např. při léčbě rozsáhlých popálenin. Plasma odebraná v centrech Cara Plasma, ani ta, která se odebere v nemocnicích, nikdy neslouží pro účely kosmetického průmyslu. Plasmu využívanou na estetických klinikách si tyto společnosti zajišťují vlastní cestou.

Chcete se stát dárcem krevní plasmy?

Darovat krevní plasmu může kdokoli ve věku 18–65 let, v případě prvodárců do 60 let. Odběr je snadný, bezbolestný a zabere jen pár desítek minut. Na stránkách www.caraplasma.cz si můžete zjistit všechny potřebné informace, vyhledat pobočku ve Vašem městě i zarezervovat termín. Moderní dárcovská centra Cara Plasma najdete v Praze, v Brně, v Jihlavě, Břeclavi, Českých Budějovicích, Strakonicích, Kolíně, Mladé Boleslavi, Ostravě, v Uherském Brodu, Pelhřimově a Zlíně. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky plasma, Cara plasma, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Darovat plasmu bezplatně, nebo za úhradu? Každý se může svobodně rozhodnout  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.