Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zvyšují se důchody a přidává se k nim i bonus 500 korun za vychované dítě

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody v Česku se ode dneška zvyšují. Pevný díl penzí se všem zvedá o 140 korun na 4040 korun. Zásluhová část, která se stanoví podle odpracovaných let a výše odvodů, roste o 5,1 procenta. Průměrná starobní penze se tak celkem zvedá o 825 korun. Do zásluhové výměry se nově přidává ale ještě bonus 500 korun za vychované dítě. S tímto výchovným a s valorizací by tak průměrný starobní důchod měl podle ministerstva práce dosahovat asi 19.500 korun. Vedení resortu počítá s tím, že kvůli inflaci by se penze mohly valorizovat mimořádně znovu začátkem léta. Do předčasného důchodu bez krácení částky mohou začít chodit záchranáři a podnikoví hasiči.

Schválený rozpočet počítá s tím, že se na penze letos utratí o 62,5 miliardy korun víc, než se na ně vybere na pojistném. Experti poukazují na to, že tento stav není udržitelný.

Důchody od České správy sociálního zabezpečení pobíralo na konci září 2,84 milionu lidí, z nich 2,37 milionu byli starobní důchodci a důchodkyně. Průměrná starobní penze dosahovala na konci loňského třetího čtvrtletí 18.033 korun. Své důchodové systémy pak mají i policisté či vojáci. Jejich penze je vyšší.

Důchody se skládají ze dvou částí. Solidární pevný díl je pro všechny stejný a odpovídá deseti procentům průměrné mzdy. Od letoška se zvedá všem o 140 korun na 4040 korun. V zásluhové procentní výměře se odráží počet odpracovaných let a výše odvodů z výdělků. Příjmy se ale započítávají jen do určité výše, lidem s vyšší mzdou či platem se zohlední jen část odvedené sumy. Zásluhová výměra se teď navyšuje o 5,1 procenta. Průměrný starobní důchod by měl tak vzrůst o 825 korun. U seniorek a seniorů s podprůměrnou penzí bude částka nižší.

K zásluhovému dílu se ode dneška přidává i 500 korun za vychované dítě. Tento bonus dostane ten z rodičů, který hlavně o potomka pečoval. V Česku jsou to většinou ženy. Výchovné by letos mělo vyjít na téměř 20 miliard korun. Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhovala kvůli rychlému zadlužování státu bonusy na dítě nezavádět, pokud na ně stát nemá peníze a poskytuje je na dluh. Vládní lidovci to odmítají.

Podle zákona se důchod valorizuje pravidelně vždy od ledna o růst cen a polovinu růstu reálné mzdy. Mimořádně vláda penze zvedá tehdy, pokud růst cen za sledované období od posledního přidání přesáhl pět procent. Loni k tomu kabinet kvůli zdražování přikročil dvakrát. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) před nedávnem řekl, že se s mimořádnou valorizací dá počítat i letos v červnu, nebo v červenci.

Dřív do penze bez snížení částky mohli zatím chodit horníci. Teď se k nim přidávají i záchranáři a operátoři ze záchranné služby, horští záchranáři a podnikoví hasiči. Podle počtu odpracovaných směn mohou jít na odpočinek dřív, a to až o pět let. Na tuto dobu mají nárok ti, kteří profesi vykonávali zhruba 30 let. Zaměstnavatelům těchto pracovníků se postupně zvednou odvody z 21,5 procenta na 26,5 procenta.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, důchody, hospodářství, vláda, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvyšují se důchody a přidává se k nim i bonus 500 korun za vychované dítě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.