Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Megatransakce za miliardu dolarů? Přerovská Meopta je zřejmě na prodej

Přerovská společnost Meopta je podle informací Hospodářských novin na prodej, mělo by se jednat o transakci nebývalého objemu. Firma vyrábějící optické produkty pro vojenské, průmyslové i spotřební využití vykázala minulý rok rekordní tržby a zisk. Přesto by ji mohl převzít jeden ze známých konkurentů z Německa.

Mezi vážné zájemce o koupi společnosti Meopta patří podle zdrojů Hospodářských novin německá firma Carl Zeiss. Informaci o možném prodeji poskytla specializovaná platforma Mergermarket. Podle dalších zdrojů může být uchazečů o získání Meopty více, i ze Spojených států amerických. „Předpokládáme, že se jedná o zahraničního strategického investora z oblasti optiky a optoelektroniky,“ řekl pro HN.cz generální ředitel Patria Corporate Finance Marek Rehberger.

Z pohledu českého trhu by mělo jít o obchod mimořádných rozměrů. Transakci má konzultovat prestižní poradenská společnost Deloitte, stejně jako Meopta ale tuto záležitost novinářům odmítla komentovat.

Podle Marka Rehbergera může hodnota Meopta Group, jež zahrnuje americkou část firmy Meopta USA i přerovský podnik Meopta-optika, přesáhnout miliardu dolarů. Při současném kurzu jde tedy takřka o 25 miliard korun. Jen Meopta-optika měla loni tržby přes 3,6 miliardy korun a zisk více než 800 milionů. Firmě se dařilo rozvíjet zakázky v polovodičovém průmyslu a plánovala další investice.

Společnost Meopta-optika v posledních letech změnila svoji obchodní strategii. „Dnes je to především technologická společnost, která je dodavatelem opticko-průmyslových řešení a průmyslových aplikací například pro polovodičový průmysl či zdravotnictví. Výroba sportovní a vojenské optiky nyní tvoří pouze deset procent objemu prodeje,“ uvedla ve výroční zprávě firmy generální ředitelka Alena Moore.

Hlavním akcionářem společnosti Meopta-optika byl dlouhá léta Čechoameričan Paul Rausnitz. V roce 2018 ve věku 90 let zemřel. Přerovskou firmu od té doby vlastní synovec předchozího majitele Gerald Rausnitz a jeho syn David Rausnitz. Meopta-optika loni zaměstnávala v průměru 1752 pracovníků.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Meopta - optika

Štítky Podnikání, ekonomika, firma, Meopta, Meopta Přerov, zisk, průmysl, Přerov, Hospodářské noviny, Německo, USA, Carl Zeiss, Patria Corporate Finance, a.s., Deloitte, Paul Rausnitz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Megatransakce za miliardu dolarů? Přerovská Meopta je zřejmě na prodej  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.