Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Důkaz špatné regulace? Města chtějí stavět sociální byty

Města v České republice se chystají konkurovat developerům, když plánují výstavbu tisícovek bytů za miliardy korun. Nemovitostí prý je málo, jsou drahé a méně majetným lidem je údajně nezbytné nabídnout bydlení ve městech za ceny dotované z našich daní. Navíc, jak řekl Josef Tunkl, ředitel odboru bytového fondu pražského magistrátu, obecní byty může město použít i jako benefity pro své zaměstnance…

Z podobných nápadů dostávám osypky. Na druhou stranu oceňuji, že pro přednášky ekonomie by člověk těžko pohledal lepší příklad neefektivní regulace.

Současná situace, v níž se zejména hlavní město Praha potýká s nedostatkem nabídky na trhu bydlení, totiž nevznikla jen tak náhodou. Je důsledkem chybně nastavené regulace, která zrovna v Praze prakticky zastavila výstavbu bytů. Počty vydaných stavebních povolení i dokončených bytů v Praze dlouhodobě klesají. Zatímco v prvním pololetí roku 2015 byla v Praze zahájena výstavba 2868 bytů, které v těchto měsících míří na trh, v letošním roce byla zahájena výstavba jen 1403 bytů. Navzdory rostoucí poptávce tak počet nemovitostí stále ubývá.

A to je ten zásadní problém.

Některé příběhy, které od zúčastněných slýchám, jsou naprosto šílené. Dlouhé roky strávené vyplňováním formulářů, vyjednáváními, licitacemi, přesvědčováním, odvoláváním ve správních řízeních, odrážením „raketýrských“ nájezdů různých spolků a sdružení, ale i neformálních nabídek samotných úředníků, že by se s tím možná dalo trochu pohnout v neformálním režimu „něco za něco“. Pro některé developery připravující výstavbu bytů by někdy bylo snazší vystudovat kardiochirurgii a začít operovat srdce, než se prokousat nekonečným a velmi nákladným maratonem k možnosti konečně kopnout do země.  

A v této situaci, kterou stát svým regulačním apetitem sám vytvořil, stát sám sebe pasuje do role zachránce a začne suplovat roli soukromému sektoru. Ten stát, který je zároveň fantastickým hospodářem a neuvěřitelně efektivním budovatelem infrastruktury (ironie), začne oživovat urbanistickou architekturu měst výstavbou bytových domů, které pak budou úředníci rozdělovat žadatelům podle zaručeně objektivního a nezmanipulovatelného klíče (ironie). Pěkně podle desetiletí vyzkoušeného jízdního řádu státní správy:

  1. Funguje to.
  2. Zreguluji to.
  3. Nefunguje to.
  4. Obviním trh ze selhání.
  5. Dotuji, dotuji, dotuji. 

Štítky stavba, regulace, Praha, Pražský magistrát, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Důkaz špatné regulace? Města chtějí stavět sociální byty  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.