Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ovládněte svět grilování

PR článek

Grilování je jednou z nejtradičnějších a nejstarších technik vaření na ohni. Je to jednoduchý a rychlý způsob přípravy jídla a je tedy ideální jak pro zkušené kuchaře, tak pro úplné začátečníky. Grilovat se dá prakticky cokoliv. Snadno a rychle můžete připravit lahodný a šťavnatý steak, stejně tak rybu nebo chutné špízy. Možnosti jsou neomezené.

Něco málo z historie grilování

Jakmile se lidé naučili ovládat a regulovat oheň jej začali používat také na vaření. Příprava jídla na ohni se stala rychle populární a oblíbená, je jednoduchá a rychlá. Ingredience navíc ze žhnoucího dřeva či dřevěného uhlí získávají autentickou kouřovou chuť a vůni.

Grilování je jednou z technik vaření, která je vhodná pro keramický gril EGG. Díky unikátní keramice a tvaru grilu EGG cirkuluje vzduch uvnitř tak, že se jídlo připravuje rovnoměrně, není vysušené a ingredience zůstávají šťavnatě a křehké.

Tradiční přímé grilování

Grilování je technika vaření, kdy se suroviny připravují na nerezovém nebo litinovém roštu přímo nad žhnoucím dřevěným uhlím. Tato metoda se nazývá přímé grilování. Ingredience jsou připravovány žárem sálajícím ze žhnoucího dřevěného uhlí a z roštu (tzv. kontaktním teplem). Dále je při grilování v kamado využíváno i konvekční teplo ve formě proudění a cirkulace vzduchu a odrážení tepla od keramiky. Jídlo se pak připravuje rovnoměrně a ze všech stran. Je důležité mít vždy víko kamado grilu EGG při grilování zavřené, aby vzduch mohl správně cirkulovat. Díky tomu udržíte v keramickém grilu požadovanou teplotu a cirkulaci vzduchu nebude nic bránit. Ideální teplota pro grilování je mezi 180 a 250 ° C. Vyšší teplota zajistí, že maso bude rychle hotové a uvnitř zůstane krásně šťavnaté. Navíc rošt, ideálně litinový, zanechá na mase tradiční a pěkný vzorek mřížky.

Jaké jsou další techniky grilování?

Grilování je ideální způsob přípravy jakýchkoliv ingrediencí od masa, ryb, špízů až po zeleninu, a dokonce i ovoce. Jedinou podmínkou je, aby suroviny nebyly příliš silné nebo moc velké. Zkrátka a jednoduše řečeno nic nesmí hořet nebo bránit cirkulaci horkého vzduchu uvnitř. Připravit steak je jednoduché, ale pokud je silnější než 5 cm, je potřeba na jeho přípravu použít kombinovanou techniku grilování.

První možností je příprava tzv. reverzním grilováním. Mezi rošt a žhnoucí uhlí umístíte convEGGtor, který bude sloužit jako tepelný štít. Maso tak připravujete při nižší teplotě mimo přímý oheň. Poté maso vytáhnete a položíte na rošt bez použití convEGGtoru a na přímém ohni ještě dogrilujete tak, aby na jeho povrchu vznikl pěkný grilovací vzorek.

Druhá možnost je pak opačný postup, to znamená, že steak nejprve zprudka grilujete na přímém ohni při vysoké teplotě a poté jej opět za použití convEGGtoru dopékáte při nízké teplotě.

Litina je pro grilování ideální

Litina je pro vaření skvělá. Díky vysoké tepelné vodivosti a akumulaci dokáže teplo absorbovat a poté je postupně předávat do připravovaných surovin. Ingredience se tak připravují rovnoměrně, zůstávají křehké a šťavnaté. Litinové příslušenství má de facto neomezenou životnost, je velmi odolné a při správné péči vydrží po celé generace.

Pro přípravu steaků je ideální litinový rošt. Ryby a zeleninu snadno připravíte na perforovaném litinovém roštu, který zajistí, že drobnější a jemnější suroviny nepropadnou do žhnoucího uhlí. A samozřejmě litinová pánev, univerzální, vhodná pro přípravu menších kousků zeleniny či ovoce, nebo pro grilování mořských plodů.

Věděli jste, že?

Při tepelné přípravě surovin dochází k tzv. Maillardově reakci. Tato chemická reakce na teplo ovlivňuje uhlohydráty, jako jsou přírodní cukry a aminokyseliny obsažené v bílkovinách, což dodá ingrediencím extra vůni, barvu a chuť.  Zároveň však může dojít k tomu, že se ingredience začnou na dno nádobí či roštu lepit. Je tedy potřeba neobracet suroviny příliš brzy a rychle.

Tipy & triky

  • Chystáte se grilovat maso nebo drůbež? 5 - 10 minut před začátkem grilování přikryjte maso alobalem a nechte odpočinout. V průběhu grilování pak maso neztratí tolik vlhkosti.
  • Ryba je pro grilování velmi křehká, z toho důvodu je důležité těsně před grilováním potřít jak rybu, tak rošt tukem.
  • Než položíte zeleninu na rošt, promíchejte ji zlehka v olivovém oleji, zejména pokud grilujete křehčí odrůdy, jako je salát a čekanka. Díky tomu pak zeleninu snadněji vyjmete z kamado grilu.

Ohodnoť článek

Štítky grilování, maso, steak, zelenina, ingredience, ryby, kuchařská technika, gril, teplo, dřevěné uhlí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ovládněte svět grilování  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.