Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Uhlí v souvislosti s válkou na Ukrajině

PR článek

Nelehký stav na trhu s energiemi nutí zamýšlet se nad stále diskutovaným uhlím a možnostmi, jak ho využít. Situace je složitá, ale jistě ne bezvýchodná. Více v článku níže.

Uhlí a zdroje

Uhlí se stává jedním z relativně nejlevnějších paliv na dnešních trzích. Vzhledem k nejistotě s dodávkami plynu ze strany Ruska, vyvstávají otázky, zda platí plán skončit se spalováním uhlí do roku 2033, jak měli namyšleno představitelé vládní koalice v Česku. Protože obyčejný občan by jim oponoval. Česko by si tak mělo vyjednat možnost nechat uhelné zdroje v záloze, shodují se přední odborníci na energetiku.

Zdroj: Freepik

Spásné uhlí

Situace ve světě se mění každým okamžikem. Válka na Ukrajině ovlivnila celý svět a Česká Republika není výjimkou. Proto se mnoho spotřebitelů upíná na myšlenku, že je s trochou nadsázky uhlí naším záchranným kruhem a dostane tak do budoucna zelenou. Stane se jednoduchým východiskem, kdy bezpečnost zásobování dostane přednost před dlouhodobými cíli jako je třeba Green Deal.

Tak, jak se věřilo, že se uhlí postupně odsune do pozadí a nahradí ho jiné zdroje, aktuální dění na celé planetě způsobilo absolutní opak. Lze cítit opětovnou závislost na uhlí, a to dokonce mnohem citelnější, než tomu bylo v minulosti. Nejedna sousední země uvažuje o znovuotevření uhelných elektráren. Ne jinak je tomu i v Číně, kde dokonce plánují vznik nových.

Spotřebiteli oblíbené uhlí

Popularita uhlí a zvýšená poptávka po něm je zřejmá. A není to jen cena, ale i vlastnosti, které jsou pro uživatele uhlí vesměs kladné. Bohužel už tomu tak není pro přírodu. Vytvořila se tak skvělá půda pro konspirátory a občas se není ani čemu divit. Paradoxem všeho je to, že spalování uhlí se stalo největší překážkou, co se týče boje proti změnám klimatu. A nyní, chtě nechtě, bude muset celý svět opět využít možností, které balené uhlí nabízí. I tak nás uhlí zachrání jen krátkodobě.

Vývoj cen uhlí

Již minulý rok zaznamenaly ceny uhlí rekordy, kvůli „znovu fungování Číny“ po coronavirové krizi, kdy se rozjel průmysl na plné obrátky. Ne jinak tomu bylo po celém světě. I když se zdá, že uhlí bude nejvíce zasaženou komoditou skrz válku na Ukrajině, stále je snaha udržet toto palivo cenově dostupné. Co však bude skutečností lze jen těžko analyzovat.

Uhlí na skladě je nyní dostatek, a tak probíhá prodej bez větších problémů. Ceny se odvíjejí od aktuální situace, ale dalo by se říct, že nyní vychází topení uhlím nejekonomičtěji, dodává odborný pracovník e-shopu s tuhými palivy Optimtop.cz

Ohodnoť článek

Foto Freepik

Štítky uhlí, ruská invaze na Ukrajinu, Česko, palivo, Rusko, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uhlí v souvislosti s válkou na Ukrajině  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.