Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Aplikujte do svého podnikání trochu buddhismu

PR článek

Absolventka soukromé vysoké školy NEWTON University Tereza Namituche objevila v Himaláji nový způsob myšlení, který lze přenést i do pracovního života. Přečtěte si několik postřehů této mladé ženy, která opustila dobrou práci a proměnila se ve šťastného a uvědomělého člověka. Trocha buddhismu může váš byznys posunout vpřed.

Tereza je absolventkou Vysoké školy NEWTON, na níž studovala bakalářské studium v oboru Globální podnikání a management. Přestože měla lukrativní práci v marketingu, ve svém životě se necítila dostatečně šťastná. V té době se k ní dostala kniha Cesta ke štěstí, po jejímž přečtení se rozhodla k razantnímu kroku – odjezdu do Himaláje, a to hned na několik měsíců.

Svůj tehdejší pronajatý byt opustila, aby na cestu k sebepoznání našetřila co nejvíce finančních prostředků. Nějakou dobu tak byla nucena přespávat na podlaze ve své dnes již bývalé práci. Po příjezdu do Himaláje však svého rozhodnutí rozhodně nelitovala. Štěstí, na které se v západní společnosti nahlíží spíše jako na bezvýznamný pojem, zde vypadá o poznání jinak. Lidé sice nepřekypují bohatstvím, ale na druhou stranu se dokážou radovat z mála. I když tedy nejsou nikterak bohatí, štěstí jim zcela jistě nechybí.

Při své první cestě vyučovala Tereza v tamním klášteře a učila místní děti. Při druhé výpravě, kterou podnikla hned v následujícím roce, se však jela učit od samotného Dalajlámy. „Byl to jeden z největších zážitků v mém životě. Seděla jsem mezi tibetskými mnichy, Bylo tam 60 000 lidí, všichni slavnostně oblečení, měli tam přichystáno jako na piknik. Všichni byli milí. Tehdy jsem si říkala, že na světě je vážně hezky,“ vzpomíná Tereza.

Od Dalajlámy se naučila zejména trpělivosti a vytrvalosti, což jsou vlastnosti, které v podnikání potřebuje naprosto každý. Člověk by se měl neustále učit, zdokonalovat a posouvat, čehož se drží i Tereza, a tak o své cestě za sebeuvědoměním napsala knihu.

Buddhismus a byznys

Jak studenti, tak lidé z praxe mohou z buddhistického smýšlení bezpochyby čerpat. Ti, kteří vedou tým, by nikdy neměli být na jeho členy zlí. Špatná atmosféra při tvorbě projektů totiž vede automaticky k nevalným výsledkům. „Stejně tak zapomeňte na přístup já jsem nejlepší a vy ostatní nic neumíte, to patří do středověku,“ připomíná současná spisovatelka. Negativní lidé v týmu zkrátka nemají co dělat. Stejně tak je důležité bojovat se stresem. Pokud váš šéf nerozumí tomu, že toho máte v práci hodně, popřemýšlejte o možném odchodu.

Správné hodnoty a nastavení jsou pro spokojený život klíčové. V případě, že do týmu přiberete hodné lidi, kteří naslouchají a jsou pozitivní, určitě se vám to vyplatí.

Správný přístup je důležitý i při studiu

Své bakalářské studium na soukromé Vysoké škole NEWTON hodnotí Tereza s odstupem času velmi pozitivně. Jelikož se zde klade důraz zejména na vyučující z praxe, hodnoty celé univerzity jí byly velmi blízké. S úsměvem vzpomíná například na Milana Bobka, který ji v rámci předmětu Filozofie pro manažery inspiroval v jejím studijním přístupu. Právě jeho nadšení do práce se studenty je zářným příkladem pozitivní mysli.

Vytrvalost a trpělivost, kterou plně pochopila v dalších letech u samotného Dalajlámy, okusila i při svém studium. „Když něčemu nerozumíte, zkuste to pochopit ještě jednou,“ říká Tereza. Přesně takto byla nucena smýšlet při náročné zkoušce z Podnikové ekonomiky, ze které nakonec obdržela nejlepší možnou známku. Tento přístup se však skutečně vyplácí, a to i v byznysu.

V současné době Vysoká škola NEWTON nabízí také studium marketingu nebo studium psychologie, kterou v rámci vrcholného managementu bezpochyby využijete. Po první stupni vysoké školy zde můžete navázat také na magisterské studium a v nabídce univerzity pak nechybí ani studium kombinované.

Ohodnoť článek

Štítky podnikání, studium, vysoká škola, Himálaj, Cesta ke štěstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplikujte do svého podnikání trochu buddhismu  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.