Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Psaní rigorózní práce nemusí být noční můra. Takto to zvládnete levou zadní

PR článek

Když píšete rigorózní práci, už byste trošku měli vědět, jak postupovat a co se od vás čeká. Přeci jen jste předtím museli zvládnout minimálně diplomku, takže to pro vás nemůže být zcela neznámá půda. Nicméně i tak se může stát, že nebudete úplně vědět jak začít a trošku se v tom budete plácat. Poradíme, jak se z toho nezbláznit a dokončit práci včas.

Cílem rigorózní práce je dokázat, že student je schopen kvalitně a samostatně zpracovávat své poznatky, umí nastudovanou literaturou aplikovat v praxi a má vlastní a originální myšlenky. Vypracování rigorózní práce proto zabere klidně i několik měsíců. Délka závisí na požadavcích vysoké školy, ale obvykle jde o cca 60–120 stran. Je třeba postupovat dle směrnic, které stanoví škola.

Je dobré vědět také to, že práci většinou posuzují dva oponenti, kteří napíšou posudky. K těm se student vyjadřuje při obhajobě. V rámci obhajoby je především nutné prokázat, že práce je kvalitní a přinesla do vědního oboru něco nového. Samozřejmě by měla být na vyšší vědecké úrovni než diplomová práce, a to včetně jazykové úrovně, vyjadřování atd.

Co vám pomůže?

Především dostatečná příprava. Není nad to začít si dělat poznámky prakticky kdykoliv a kdekoliv vás něco napadne. Stačí si to poznamenat do souboru v notebooku nebo telefonu a pak jen vytisknout, podtrhávat, škrtat a postupně tvořit ucelený text. Máme zkušenost, že lépe se vždy text hodnotí, když je napsaný na papíře, proto si kupte náplně do tiskáren a nebojte se tisknout a na papíře upravovat. Navíc to snadno můžete dělat i v tramvaji po cestě do práce nebo kdekoliv jinde.

Stanovte si vhodnou motivaci

Žádná práce se nepíše snadno, a ještě hůře to jde bez správné motivace. Je proto vhodné stanovit si nějakou odměnu. Může to být třeba týden volna, dobrá večeře nebo i cokoliv jiného. Určitě se nemusí jednat o diamantové prsteny nebo podobně nákladné záležitosti, klíčové je, aby vás tento cíl dostatečně motivoval a dával vám energii do další práce.

Nechte si pomoct

Nemusíte na to být kompletně sami. Práce se dá delegovat, a to zcela v hranicích zákona. Je jasné, že rigorózní práci musíte napsat sami, ale s přípravou podkladů vám může pomoci kdokoliv. Může se jednat o kamaráda nebo kolegu, ale také profesionála, kterému za tyto služby zaplatíte. Může vám to usnadnit práci a ušetřit čas. Nejde přitom o žádný podvod. Zpracování podkladů pro vás může udělat kdokoliv, stejně jste to nakonec vy, kdo je musí vyhodnotit, zkompletovat a uceleně spojit, aby dávaly v rigorózní práci smysl.

Pokud vám nabízí pomoc rodina nebo přátelé s běžnými věcmi, jako jsou nákupy, uvaření nebo vyvenčení psa, rozhodně neodmítejte. Kdyby to dělat nechtěli, nenabízeli by vám to, tak raději s povděkem přijměte a věnujte se podstatnějším věcem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Psaní rigorózní práce nemusí být noční můra. Takto to zvládnete levou zadní  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.