Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cena elektřiny a plynu prudce roste: Jak snížit svoje náklady

PR článek

Současná energetická krize ukazuje, jak křehký je zavedený systém, který je závislý na světové energetické politice. Podle odborníků potrvají vysoké ceny energie a plynu minimálně rok.

Jaké může být řešení pro domácnosti

Cenu elektřiny nyní domácnosti neovlivní. To málo, co ovlivnit mohou, je jejich spotřeba. Pokud bydlíte v bytě, je dobrý okamžik zaizolovat dobře okna a zateplit dveře, vyměnit neúsporné žárovky, případně, pokud je to možné, i neúsporné spotřebiče za A++. Také vzít dnešní situaci v úvahu při výběru dodavatelů.

Řešením pro ty, kdo mají dům, je být co nejvíc nezávislí. Například si pořídit solární panely, přejít na jiné zdroje vytápění, jako jsou kotle na tuhá paliva nebo tepelná čerpadla.

Proč zdražuje plyn

Plyn zdražuje z několika důvodů:

1. Klesá produkce plynu v Evropě, a tak máme méně vytěženého plynu než dříve.

2. Máme méně plynu v zásobnících.

Zásobníky jsou vlastně vytěžená plynová ložiska, do kterých se plyn zpět pumpuje a pak se v zimě používá. Říká se tomu sezónní vyrovnání. Zásobníky se doplňují mimo topnou sezónu, kdy je spotřeba plynu zhruba čtyři až osmkrát menší. Problém tohoto roku je, že se zásobníky (z různých důvodů) zcela nenaplnily.

3. Holandsko a Velká Británie na jaře po dlouhém zvažování své zásobníky zavřely.

A tak nyní, když by se plyn hodil, není možné ho čerpat.

4. Domácnosti platí i emisní povolenky.

Emisní povolenky zvedají cenu energií již dlouhodobě. Jedná se o systém, který opravňuje firmy k vypouštění určitého množství oxidu uhličitého. Pokud firma vypouští méně oxidu, povolenky prodává. Pokud více, povolenky vykupuje. To nebyl problém až do dnešních dnů, kdy se někteří začínají proti tomuto kroku vyhraňovat. Faktem ovšem je, že tento vliv není výhradní problém zvedání ceny.

Proč zdražuje elektřina

A jaké důvody stojí za současnou vysokou cenou elektřiny?

1. Od ceny plynu se odvíjí v Evropě cena elektřiny.

Zjednodušeně řečeno se elektřina z velkého podílu vyrábí z plynu. Je potřeba nejdříve koupit plyn, aby se mohla vyrobit elektřina. Elektřina proto nemůže být levná, když je plyn drahý. A pokud roste cena plynu, roste i cena elektřiny.

2. Ekonomika po covidu roste rychleji, než se čekalo.

A tak je po elektřině vyšší poptávka, protože firmy intenzivně vyrábějí a potřebují více energie.

3. Vysoká poptávka po plynu je i v jiných státech po celém světě.

To může působit jako vzdálený vliv, ovšem na burze vyšší poptávka tlačí cenu nahoru.

Jak snížit náklady

Snížit spotřebu energie můžeme úspornými řešeními. Jak je to ale s vytápěním? Na vytápění se používají elektrokotle, plynové kotle, tepelná čerpadla, kotle na tuhá paliva nebo krb či krbová kamna. Při minulé energetické krizi v letech 1996 až 1997 se zvýšil prodej kotlů na tuhá paliva. Nyní by se tato situace podle prognóz měla týkat kotlů na tuhá paliva a tepelných čerpadel.

Na tepelná čerpadla, kotel na tuhá paliva a plynový kotel je navíc nyní spuštěný další dotační program, který nízkopříjmovým domácnostem proplatí až 95 procent pořizovacích nákladů, ostatním pak 50 procent nákladů. Který způsob vytápění tedy zvolit?

Plynové kondenzační kotle jsou sice oblíbené, ale za jejich teplo si tento rok také připlatíte.

Tepelná čerpadla po nastavení topí samy a nemusíte je nijak obsluhovat. Na druhou stranu se jedná o poměrně drahou investici. Obecně se bavíme o stovkách tisíc korun a také náhradní díly bývají velmi nákladné. Navíc zvýšení cen elektrické energie se promítne do navýšení provozních nákladů.

Kotle na pelety jsou pohodlné na užívání, stačí do jejich zásobníku dosypávat minimálně jednou týdně pelety. Cena pelet je pak v rámci roku stabilní. Palivo pochází z naší republiky a jeho cena není závislá na celosvětové situaci. Většina uživatelů si kotle na pelety velmi pochvaluje.

Kotle na dřevo jsou na ruční přikládání a je potřeba kotel roztápět a oheň udržovat. Pokud nechcete přikládat neustále, využijete akumulační nádrž, která po vyhasnutí kotle prostor nadále ohřívá.

Současné rekordní ceny za plyn a elektřinu a nepřehledná situaci na trhu ukazuje, jak je důležité vybrat do vaší nemovitosti vhodný způsob vytápění. Znovu se nám potvrzuje, že je dobré spoléhat se na lokální zdroje a možnosti ověřené časem. Topení dřevem nebo dřevěnými peletami z módy nevyjde a jde o jednoduché řešení, jak se neobávat o teplo svého domova.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky elektřina, topení, energie, Evropa, Velká Británie, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena elektřiny a plynu prudce roste: Jak snížit svoje náklady  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.