Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Strom života má trochu jiný význam, než si nejspíš myslíte

PR článek

Řada z nás se už s tímto symbolem někdy setkala. Není divu – objevuje se na špercích, oblečení i doplňcích do domácnosti. Většinou si nějak matně vybavíme jen to, že jde o keltský symbol a také to, že by měl symbolizovat štěstí.

Jak však asi tušíte, není tato interpretace úplně přesná. Zajímá vás, co vám chce sdělit kamarád, který vám jako dárek věnuje obraz stromu života nebo co o vás vypovídá fakt, že zkrátka a dobře toužíte mít jeden takový ve své blízkosti? Pojďme se na význam tohoto oblíbeného motivu podívat trochu podrobněji.

Proč právě strom

Pokud se podíváme na historii stromu, zjistíme, že byl předmětem uctívání a modliteb už od starověku. Jde o náboženský a mytologický symbol, který se může pyšnit opravdu hlubokým významem. Zeptáte-li se na důvod primitivních národů, které ještě dnes v mnoha méně přístupných částech světa žijí, dozvíte se nejspíš něco o zdroji energie a léčení, jež pro ně právě strom symbolizuje. A co tedy vyčíst z konkrétních významů?

Podíváme-l i se na skok do Bible…

Nejde o nejstarší symboliku, u nás však obvykle nejznámější. Strom života je zmíněn právě už v této knize knih a uvádějí ho i jiné křesťanské prameny. Podle Bible měl stát v blízkosti stromu Poznání, z něhož Adam a Eva chutnali ono nešťastné jablko. Ovšem někteří vykladači tvrdí, že jsou ve skutečnosti oba stromy totožné. A existuje i výklad, který pasuje do role stromu života samotný kříž – stačí se jen podívat na jeho podobný tvar.

Mimochodem jde o prvek, který má své kořeny v orientální nebo egyptské mytologii. Právě tady jsou stromy vždy symbolem pro něco božského nebo dokonce nadpřirozeného. V Egyptě šlo zejména o oblíbené sykomory (fíkovníky). Takže chceme-li mít doma stylizovaný strom, připomínající ze všeho nejvíce křesťanskou symboliku, svědčí to o naší chuti po objevování stále lepší a dokonalejší duchovní cesty, ale také o potřebě návratu ke kořenům. Takže procházíte-li opravdu těžkým životním obdobím a někdo blízký vám daruje něco podobného, zamyslete se nad tím, co vám chce vlastně sdělit.

Propojení všeho živého

Je vám bližší spíš duchovní a éterická sféra? Pak možná doceníte to, že strom života dokáže propojit vše živé. Právě proto je obraz stromu tak oblíbeným dárkem třeba při narození dítěte. Ukazuje vám, že nový život se snadno začlení do vaší rodiny. Milují ho také lidé, kteří mají respekt k jiným lidem, zvířatům nebo přírodě všeobecně. Jde tedy o jednoduchou symboliku projevů lásky doslova ke všemu živému.

Dostatek prostoru pro vaši fantazii

Jaký má tedy strom života doopravdy význam? Jak jsme už naznačili, není to tak jednoznačné, jak bychom asi chtěli. Strom života se mnohem spíše staví pozitivně k otevřeným koncům než k nějakému doslovně vyloženému výkladu. Takže pokud si ho u sebe doma na zeď pověsíte, vůbec se nemusíte upínat k jednomu konkrétnímu významu. Naopak.

Jeho prostřednictvím k sobě domů vnesete i jakési tajemno, chybějící tečku za větou, začátek anebo konec příběhu… V tomto kontextu příliš nezáleží na tom, zda půjde o obraz ve formě stylizované fotografie nebo umně provedenou malbu s fantastickými prvky.

Aby vaše nová dekorace ladila s okolním prostorem

Vždy se však zaměřte na to, aby právě váš strom nepůsobil v kontrastu s okolím jako ona příslovečná „pěst na oko.“ Vezměte v úvahu již přítomné zařízení místnosti a od toho se tzv. odpíchněte. Bude mít váš obraz rám? Pak ho vybírejte tak, aby se odstínem nebo texturou podobal nábytku, podlaze nebo třeba dřevěným dekoracím v místnosti. Možností je mnoho a záleží jen na vás, čemu dáte přednost.

Opakuje se na něm nějaká výrazná barva? Pak jí dejte šanci i na dalších předmětech, které vaši místnost krášlí. Může jít kupříkladu o dekorační polštářky, sošky, ubrusy, menší obrazy… Fantazii se zkrátka meze nekladou. A nemusí jít jen o barvu, stejně tak vás může zaujmout i výrazný vzor nebo motiv. Je vaším oblíbeným stromem dub? Pak promítněte motivy dubových listů třeba na ubrus na stole či na předložku před dveřmi. Uvidíte, že výsledný dojem bude rázem o několik tříd lepší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky strom, Bible, Egypt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strom života má trochu jiný význam, než si nejspíš myslíte  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.