Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak vybrat tažné zařízení?

PR článek

Pod pojmem tažné zařízení se neskrývá nic jiného než stará dobrá „koule“. O její koupi se vyplatí uvažovat i v případě, že jí právě v tuto chvíli nepotřebujete. Díky ní toho bude totiž vaše auto umět o mnoho více, než toho umí teď. Díky přívěsnému vozíku budete moci přemístit mnohem více nákladu, s obytným karavanem vyrazíte na dovolenou a s nosičem kol na cyklovýlet. Jak ale takové tažné zařízení k vozidlu vybrat?

Typy tažných zařízení

Předtím, než začnete vybírat konkrétní tažné zařízení, není od věci seznámit se s jeho základním rozdělením a nejčastěji se vyskytujícími typy. Tažná zařízení se dělí především podle způsobu montáže té části, ke které je tažené vozidlo přímo připojeno, tzv. kulového čepu. Ta může být k příčníku – části skryté pod nárazníkem – upevněna několika způsoby z nichž každý má své výhody i nevýhody. Obecně v tomto smyslu existují dvě řešení:

  • pevná montáž čepu,
  • odnímatelná montáž čepu.

V případě pevné montáže je čep k příčníku buď přímo přivařen, anebo upevněn šrouby. Výhody tohoto řešení představují bezúdržbovost a většinou také nižší cena. Kromě toho jde o řešení, které je vhodnější pro vyšší zátěže a také pro nosiče kol, neboť ty ve vertikálním směru upevnění čepu dost namáhají a odnímatelná montáž tím může dost trpět.

Odnímatelné čepy se mohou k příčníku připojovat buď v horizontálním, anebo ve vertikálním směru. Ze své podstaty jsou vhodnější pro ty majitele vozidla, kteří tažné zařízení potřebují pouze sporadicky. Za normálních okolností jim tak koule nebude komplikovat parkování ani (pokud je to pro ně důležité) ovlivňovat celkový vzhled vozidla. Ale pozor, odnímání tažného zařízení není věcí momentální nálady, pokud to totiž zařízení umožňuje, majitel vozidla má přímo povinnost jej sundat pokaždé, když jej nepoužívá.

Nejpohodlnější způsob použití nabízí montáž se sklopným čepem, jak už to ale bývá, je také tím nejdražším.

Kompatibilita s vaším vozem a další parametry

Je samozřejmé, že tažné zařízení musí být kompatibilní s vaším vozem, jinak by vám bylo logicky k ničemu. Je proto třeba pečlivě pročítat specifikaci jednotlivých produktů, případně se poradit s prodejci, kteří by se měli v technických parametrech orientovat. Nejpohodlnější způsob ale nabízí tzv. konfigurátory na webových stránkách prodejců. Do nich přímo zadáte výrobce i konkrétní model vozu a systém vám nabídne ty modely tažného zařízení, které pro vás přicházejí v úvahu. Podobné konfigurátory najdete jak u specializovaných výrobců (např. Rameder), ale i v jiných velkých obchodech. Tažná zařízení lze také pořídit přímo u automobilek, pro majitele Škody zde.

Konkrétní model, který si vyberete musí samozřejmě odpovídat i tomu, co za něj budete připojovat. Jde především o maximální zatížení ve vertikálním i v horizontálním směru. Jako vždy potom platí, že šetření na nesprávném místě může v budoucnu způsobit problémy. Dávejte proto přednost značkovým produktům, u kterých máte jistotu použití kvalitních materiálů.

Ohodnoť článek

Štítky ŠKODA AUTO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vybrat tažné zařízení?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.