Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Údržba solárních panelů v zimě je nezbytná, proto ji nepodceňujte

PR článek

Nachází se na střeše vašeho domu solární panely a vy si během zimy kladete stále dokola tu jednu a samou otázku – fungují solární panely v zimě? Odpověď je sice překvapivá, ale kladná. Aby ovšem mohly solární panely efektivně vyrábět elektrickou energii, vyžadují údržbu. V čem tato údržba spočívá? Máme pro vás snadný návod na to, jak čistit solární panely a podpořit tak jejich funkčnost.

Jak je možné, že fotovoltaické panely fungují také v zimě?

Začněme ale tím, co vás možná již mnohokrát napadlo. Jak je možné, že fotovoltaické panely bez problému fungují také v zimě, když přísun slunečních paprsků je znatelně nižší než v létě? Panely totiž využívají světelnou složku slunečního záření, tudíž mají dostatek energie i v případě, že slunce pouze proniká pouze mezi mraky. Mimochodem, fotovoltaické panely mají při nižších teplotách vyšší výkon a napětí. Dá se tedy dokonce říci, že v zimě jsou mnohem účinnější než v létě.

Nižší výroba elektrické energie kvůli nižšímu množství světla

Problémem tedy není to, že by v zimě solární panely nefungovaly, ale to, že slunce se na obloze vyskytuje podstatně méně, než v létě a také to, že sluneční paprsky dopadají na panely pod zcela jiným úhlem než během léta. Právětento úhel dopadu slunečních paprsků je mnohem méně efektivnější a výrobě elektrické energie nepomáhá ani sníh či námraza. Fotovoltaické panely pokryté vrstvou sněhu a námrazy nedokážou vyrobit žádnou energii a ještě hrozí, že dojde k jejich trvalému poškození. Řešení je tedy nasnadě – v zimě nepodceňujte čištění solárních panelů.

Zkontrolujte správné umístění solárních panelů na střeše

Aby se nestávalo, že vám solární panely během zimních měsíců zapadají tlustou vrstvou sněhu, před příchodem zimy se ubezpečte o tom, že jsou panely na střeše správně umístěny. Jejich sklon by měl být 30 ° a k výrobě největšího možného množství energie přispěje také jejich vhodné natočení, což je na jih. Je-li střecha vašeho domu situována na východ či na západ, jedná se také o velmi účinné umístění, protože právě po ránu a během odpoledne a večera, dochází ve většině domácností k největší spotřebě elektřiny.

Údržba a čištění solárních panelů

Jsou vaše fotovoltaické panely položeny střeše v doporučeném sklonu, ale i přesto vám při sněhových přeháňkách zapadaly sněhem a nevyrábí žádnou elektřinu? Do čištění solárních panelů se můžete pustit sami, ale potřebujete k tomu vhodné vybavení. To se skládá ze stěrek a shrnovačů, které se k údržbě solárních panelů vyrábějí. V létě vám sice postačí teplá voda a hadřík, případně houbička, ale sníh si vyžaduje zcela jiné náčiní.

Nastane-li ovšem situace, že sněhu napadne opravdu hodně a vy si na čištění fotovoltaických panelů na střeše netroufnete, nebojte se kontaktovat profesionály. Firem, jež se na údržbu solárních panelů specializují, existuje celá řada a rádi vám s odklízením sněhu z panelů pomohou. S jejich kontaktováním ale neotálejte. Při větším množství sněhu totiž může dojít k trvalému poškození panelů.

Nečistoty na solárních panelech v číslech

Jestliže vás zajímá, o kolik se může snížit efektivita solárních panelů při jejich zašpinění, máme pro vás několik čísel. Zatímco prachové znečištění sníží účinnost panelů o 5 až 10 %, usazeniny, ptačí trus a větší míra znečištění snižuje efektivnost až o 15 %. Sníh, jak jsme již zmínili, může efektivitu fotovoltaických panelů dokonce zcela pozastavit.

Udržujte své solární panely v dokonalém stavu a celoročně jim poskytujte nezbytnou péči. Čištění a údržba fotovoltaických panelů nejenom zvýší jejich účinnost, ale také prodlouží jejich životnost.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Údržba solárních panelů v zimě je nezbytná, proto ji nepodceňujte  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.