Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Někdy si lidé nechtějí nechat pomoci, i když by to vážně potřebovali, a to je frustrující, říká důstojník Armády spásy

Už skoro třicet let působí Aleš Malach jako důstojník Armády spásy. Znamená to, že se stará o duševní pohodlí jak klientů organizace, tak i jejích zaměstnanců. Zkušenosti jako kaplan nabíral v Praze, Brně, Šumperku a teď slouží v Ostravě jako koordinátor pro celou Českou republiku. O tom, co práce kaplana obnáší, jak se spolupracuje s lidmi jiné víry a jaké to, je když lidé pomoc odmítají, promluvil v dalším díle rozhovorového seriálu Bez servítků.

Co je náplní práce kaplana v Armádě spásy? Je to práce v přední linii?
Inu budu citovat přímo z náplně práce kaplana, hlavní úkol je péče o duchovní stránku klientů a zaměstnanců sociálních služeb v souladu s věroučnými postoji a hodnotami Armády spásy a její rozvoj. Jinými slovy je to zralý křesťan připravený poskytnout radu v duchovních otázkách, nabídnout modlitbu, vést duchovní programy na projektu a hlavně naslouchat lidem, přijímat každého a provázet ho na jeho cestě při různých životních okolnostech. A je-li to práce v přední linii? Určitě. Armáda spásy má heslo polévka, mýdlo, spasení. I přinášet spasení je přední linie.

Co je kaplanská služba? Jaké máte projekty?
Kaplanskou službu si umíme představit v nemocnici, armádě České republiky, ve vězení, ale už hůře na azylovém domě. Ale všude tam v Armádě spásy, kde jsou pospolu lidé, kteří jsou v akutní nouzi, strádání ať fyzickém, tělesném či duševním, je na místě tělesná pomoc i ta duchovní. Prostě pomoc holistická, celobytostní. A tu se snaží Armáda spásy poskytovat už po téměř 35 let existence. V současnosti probíhají kaplanské programy na pobytových zařízeních Armády spásy v 12 městech, na nízkoprahových zařízeních pro děti, v programu tréninkových bytů a i při některých terénních programech na ulici.

Útoky proti etnickým Rusům se můžou opakovat, říká egyptolog Miroslav Bárta

Tragédie, ke které došlo na okraji Moskvy, nemusí být ojedinělou událostí. Podle egyptologa Miroslava Bárty může podobných útoků na etnické Rusy na jejich území přibývat. Nejen o tom mluví v dalším díle podcastu Nový svět, kterým provádí společně...

Jak dlouho už pro Armádu spásy pracujete?
Jsem důstojníkem v Armádě spásy už 26 let a většinu těch let jsem vykonával v rámci své práce kaplanskou činnost ve městech Krnově, Praze, Brně, Šumperku a teď v Ostravě. Sloužil jsem tři roky i jako koordinátor práce Armády spásy ve věznicích a viděl jsem a sám zakoušel, co obnáší práce vězeňských kaplanů. Jeden rok jsem v Praze měl možnost být kaplanem v azylovém domě na plný úvazek a to byla vzácná zkušenost. Jako důstojníci si svoji práci nevybíráme, ale jsme do ní pověřeni.

Jak vypadá pomoc ve věznicích?
Pro věznice máme Koordinátora služby ve věznicích, v současnosti navštěvuje věznici Mírov a věnuje se zasíláním balíčku pro vězně a dopisováním.

Komu nejčastěji pomáháte?
Kaplani slouží všem věkovým skupinám, seniorům, dětem, celým rodinám, všem klientům pobytových služeb. Já v současnosti sloužím jako Koordinátor kaplanské služby v České republice, ale zároveň sloužím i jako kaplan pro tréninkové byty.

Jak pracujete s lidmi, kteří nesdílejí stejnou víru nebo jsou vyloženě ateisté?
Samozřejmě člověk nemusí být věřící, aby využíval služby, které Armáda spásy nabízí. Ale myslím si, že každý uvažuje o smyslu svého života a čelí podobným krizím jako věřící lidé a tady je prostor pro pomoc, radu, opravdový zájem, přátelství od kaplana. V Armádě spásy má každý člověk jedinečnou cenu a k tomu odpovídá i přístup kaplana. Když se na projektech objeví lidé s odlišnou vírou, například muslimové či budhisté, což se někdy stává, mohou svoji víru praktikovat externě.

Setkáváte se i s nevděkem? Nemůže to být někdy frustrující?
S nevděkem ani tak ne, jako spíše s odmítáním služby kaplana. Někdy si lidé nechtějí nechat pomoci i když by pomoc vážně potřebovali, a to je frustrující.

Potkal jste někoho, komu už nešlo pomoci?
Spíše jsem se potkávál s těmi, kteří pomoc odmítali z nejrůznějších důvodů. Když byla ochota si nechat pomoci, pak se věci dávají do pohybu a věcí dříve nemožné jsou najednou možné.

Zálohy jsou jedinou cestou, jak vysbírat 90 procent obalů k recyklaci, říká manažerka Iniciativy pro zálohování

Zavedení zálohového systému na PET lahve a plechovky v Česku je podle Iniciativy pro zálohování nevyhnutelné. „Naším primárním vzorem jsou severské a pobaltské země. Každá země je unikátní a my ve výsledku musíme i tu inspiraci přizpůsobit naším...

Má Ostrava v práci kaplana specifika? Co ostatní části republiky?
Práce kaplanů je víceméně podobná ve všech městech. Jen typy služeb se liší, například ne všude má Armáda spásy tréninkové byty, jako například v Ostravě.

Měl jste nějakého klienta, na kterého nikdy nezapomenete? V dobrém i v negativním smyslu?
Pro kaplana je radostí, když vidí opravdovou změnu v lidských životech. Vzpomínám na dva klienty, kteří po rozhovorech a modlitbě se obrátili k Bohu a opustili drogy a v druhém případě alkohol a začali žít normální život. Ale jsou i smutné vzpomínky. Byli i tací, kterým jsme nabízeli pomoc, ale oni ji nepřijali a přišli o to nejcennější, svůj život.

Jak změní plánovaná úprava zákona o sociálních službách Vaši práci? Je to změna k lepšímu?
Jak změní moji práci koordinátora kaplanství? Asi bude víc kaplanů, protože možnost hradit službu kaplana z dotací pro to otevře dveře. Zjistil jsem potřebu ve všech naších sociálních službách a na většině místech tu je prostor pro větší zapojení kaplanů než jaké je v současnosti.

Co by bylo potřeba v rámci fungování kaplanů změnit?
Myslím, že základní koncept kaplanství má Armáda spásy nastavena dobře a může na něm stavět. A prostor pro růst tu opravdu je. Třeba v oblasti vzdělávání kaplanů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Armáda spásy

Štítky armáda spásy, bez servítků, rozhovor, důstojník, příběh, pomoc, společnost, aleš malach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někdy si lidé nechtějí nechat pomoci, i když by to vážně potřebovali, a to je frustrující, říká důstojník Armády spásy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.