Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Drbna v tomto článku.

O čem rozhodujeme?

O nadcházejícím víkendu rozhodujeme hned v několika volbách. Celá republika si zvolí nová obecní a městská zastupitelstva, včetně zastupitelstev městských částí a obvodů. Volební místnosti se otevřou v pátek 23. září od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 24. září od 8:00 do 14:00 hodin.

Výjimkou jsou pouze některé obce, kde žádná kandidátka nebyla podána. Konkrétně jde o Všeradov na Chrudimsku či v Ohařice na Jičínsku. V Nevězicích na Písecku sice kandidátka vznikla, ale nedosahovala nutného počtu jmen.

Ve stejném termínu proběhnou také volby do třetiny Senátu Parlamentu České republiky. Ty se konají každé dva roky. I letos v nich budou voliči rozhodovat o obsazení 27 z 81 senátorských mandátů. Jde o ty členy horní komory, jimž končí šestileté funkční období. Letos tak budou lidé volit senátory ve stejných obvodech jako v roce 2016. Tedy v obvodech Karlovy Vary, Most, Plzeň-město, Český Krumlov, Tábor, Beroun, Praha 11, Praha 10, Praha 6, Mělník, Ústí nad Labem, Liberec, Jičín, Kutná Hora, Pardubice, Ústí nad Orlicí, Blansko, Jihlava, Brno-město, Olomouc, Bruntál, Nový Jičín, Ostrava-město, Frýdek-Místek, Kroměříž a Hodonín.

Senátní volby mají oproti komunálním jiný princip. Jsou dvoukolové, ale v případě, že už v prvním kole získá některý z kandidátů ve svém obvodě nadpoloviční většinu hlasů, je zvolen do Senátu a druhé kolo se v daném obvodu nekoná. Pokud první kolo nevygeneruje jasného vítěze, postupují do druhého kola dva kandidáti s největším počtem hlasů. Případné druhé kolo je letos stanoveno na dny 30. září a 1. října, a to v pátek od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 1. října od 8:00 do 14:00 hodin.

V případě, že se před druhým kolem své kandidatury vzdá jeden z dvojice postupujících, do druhého kola nastupuje ten, který v prvním kole skončil třetí. V takovém případě je možné posunout termín druhého kola ve volebním obvodu.

Jak upravovat volební lístky?

Nadcházející komunální volby jsou pro volební komise ty nejnáročnější a čekání na konečné výsledky se často protáhne do nočních hodin. Proč? Na rozdíl od voleb do Senátu a volby prezidenta republiky, ve kterých komise sčítá pouze odevzdané hlasovací lístky pro jednotlivé kandidáty, a voleb do Poslanecké sněmovny, zastupitelstev krajů a Evropského parlamentu, při nichž komise sčítá hlasovací lístky odevzdané pro jednotlivé volební strany a přednostní hlasy pro jednotlivé kandidáty, musí komise při volbách do zastupitelstev obcí posoudit odevzdaný hlasovací lístek daleko šířeji. Volič totiž má k dispozici tolik hlasů, kolik se volí členů zastupitelstva obce a může je na hlasovacím lístku vyznačit hned třemi způsoby.

Označit může jednotlivé kandidáty křížkem v rámečku před jejich jménem napříč všemi volebními stranami. Komise pak musí při vyhodnocení hlasovacího lístku kontrolovat, zda počet křížků na hlasovacím lístku není vyšší než počet volených členů zastupitelstva obce. Je-li počet křížků vyšší, jedná se o neplatný hlas voliče.

Dále může volič označit jednu celou volební stranu křížkem ve čtverečku před jejím názvem. Hlasy v tomto případě získají jednotliví platní kandidáti označené volební strany podle pořadí na hlasovacím lístku až do výše počtu členů voleného zastupitelstva. U označené volební strany se zároveň nepřihlíží k případnému označení jednotlivých kandidátů této volební strany.

Poslední možností je kombinace obou uvedených způsobů. Volič tedy může označit jak jednu volební stranu, tak jednotlivé kandidáty jiných volebních stran. Hlasy nejprve získají jednotlivě označení platní kandidáti jiných volebních stran než označené strany, a zbylé hlasy (rozdíl mezi počtem volených členů zastupitelstva a počtem jednotlivě označených platných kandidátů) následně získají jednotliví platní kandidáti označené volební strany podle pořadí na hlasovacím lístku. I v tomto případě platí, že u označené volební strany se nepřihlíží k označení jejích jednotlivých kandidátů.

V senátních volbách si lidé pouze vyberou lístek se jménem preferovaného kandidáta, který vloží do žluté hlasovací obálky pro senátní volby a poté do volební urny. Tento lístek nijak neupravují. Hlasovací obálky, které dostanou od volební komise, nesmí lidé v zájmu platnosti svých hlasů zaměnit. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Bezděk

Štítky volby, zastupitelstvo, komunální volby, politika, Senát Parlamentu ČR, Česko, Drbna.cz, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Praha, Evropský parlament, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Poslanecká sněmovna ČR, okres Chrudim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě  |  Volby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.