Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Nechceme si jen sednout do zastupitelstva a rozdělit si vládu, říká liberecký primátor

Starostové pro Liberecký kraj po čtyřech letech v Liberci opět vyhráli volby, i když tentokrát to bylo mnohem těsnější. Jednání o nové vládě tak budou složitější. Primátor Jaroslav Zámečník zatím vyloučil jen koalici s SPD, důležité podle něj budou programové shody jednotlivých stran.

Stávající koalici tvoří Starostové, ANO a ODS. Podle výsledků to vypadá, že byste to podobně mohli složit i nyní, souhlasíte?
Aritmeticky to vychází jako nejstabilnější kombinace a nám jde o stabilitu. Vše se ale odvíjí od povolebních vyjednávání a podle souladu volebních programů. Nechceme si jen sednout do zastupitelstva a rozdělit si vládu. Chceme plnit volební program, který od nás voliči čekají.

Mezi stranami, které se do zastupitelstva dostaly, vidíte i další, se kterými si dokážete představit spolupráci?
Samozřejmě, že ve všech volebních programech se dá najít něco, co je zajímavé a co my jsme třeba neměli tolik rozpracované. V případě Pirátů to například byla jejich představa komunitní energetiky nebo restrukturalizace MHD, nočník linek a celkově spojů. V případ Liberce otevřeného lidem (LOL) je zase zajímavý jejich důraz na ekologii a to, že město Liberec jsme dostali mezi sto evropských měst, které chtějí být do roku 2030 klimaticky neutrální. Zrovna Liberec otevřený lidem na to má profesionální kapacity. Tím jsou pro nás například tito dva partneři zajímaví.

Je naopak někdo, s kým si spolupráci představit nedokážete?
To jsou obecně strany, které opakují poměrně xenofobní slogany a hesla. Pro nás to je SPD, máme to i v koaliční smlouvě s KDU a TOP09, že s touto stranou v žádném případě nechceme.

Jak vidíte koaliční vyjednávání?
Ta vždy začínají, kdy je sečteno osmdesát procent výsledků a už se mandáty nemění. Poté si začínáme volat, setkávat se a dohadovat si další postup.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Zbranek

Štítky volby, komunální volby, koalice Spolu, ANO, ČSSD, Piráti, zastupitelé, jednání, zámečník, vláda, Liberec, Svoboda a přímá demokracie, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, volební program, ODS, ANO 2011, Starostové a nezávislí, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Nechceme si jen sednout do zastupitelstva a rozdělit si vládu, říká liberecký primátor  |  Volby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.