Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Blatný: Soudem zrušené opatření o testu před návratem do Česka má lékařský důvod

Ministerstvo zdravotnictví se dosud seznamuje s rozhodnutím soudu o zrušení části opatření, která po českých občanech paušálně žádá před návratem z rizikových zemí do vlasti negativní test na covid-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes novinářům řekl, že soud podobně jako v minulých případech pokládá za nedostatečné odůvodnění. Požadavek na test má podle něj lékařské zdůvodnění.

Ministerstvo 15. března podmínilo vstup na české území předložením písemného potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku testu při návratu ze zemí se střední, vysokou a velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. Podle pražského městského soudu ale nevysvětlilo, proč nepostačí občany podrobit opatřením teprve po návratu. Rozsudek bude účinný od 5. dubna.

Blatný řekl, že se resort s rozhodnutím teprve formálně seznamuje. "Musí ho projednat legislativní odbor, případně i legislativci vlády," uvedl. Podobně jako v případě předchozích zrušených opatření vadí soudu nedostatečné zdůvodnění, dodal. "Na tom budou muset právníci zapracovat," konstatoval.

Opatření má podle něj jasné lékařské zdůvodnění. "Máme zkušenosti, že ve chvíli, kdy jeden nakažený vstoupí do letadla a stráví tam několik hodin, nakazí pravděpodobně deset nebo 20 lidí. Ti pak všichni vystoupí v Praze a mohou nakazit další," řekl. Pokud testy odhalí nákazu ještě před nástupem do letadla, takovému vývoji se předejde, doplnil.

Úřad podle soudu nedoložil, zda nelze sledovaného cíle dosáhnout mírnějšími prostředky, zejména omezeními uvalenými na českého občana až po vstupu na území ČR. Za zásadní soud pokládá i to, že opatření uspokojivě neřeší situaci občanů, kterým v zahraničí před návratem do vlasti vyjde test pozitivně.

Stanovením účinnosti na 5. dubna chtěl soud poskytnout ministerstvu dostatečný časový prostor, aby případně obdobné opatření opětovně přijalo a zohlednilo argumentaci rozsudku. Ministerstvo podle Blatného o konkrétní podobě nového opatření teprve rozhodne, protože na to má několik dní čas.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, soud, koronavirus, vláda, turistika, Blatný, Česko, Jan Blatný, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Městský soud v Praze, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blatný: Soudem zrušené opatření o testu před návratem do Česka má lékařský důvod  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.