Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Polovina Čechů se podle průzkumu neorientuje v opatřeních proti covidu

Zhruba polovina Čechů se neorientuje dobře ve vládních opatřeních proti šíření nemoci covid-19. Ještě menší přehled mají lidé v ekonomické podpoře poskytované státem kvůli epidemii covidu-19. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) a agentury Median z přelomu listopadu a prosince 2020. Většina dotázaných si naopak myslí, že má dobrý přehled o způsobech, jak se chránit před nákazou, a o situaci kolem výskytu covidu-19 v Česku.

Průzkum byl prováděn v období od 20. listopadu do 8. prosince roku 2020. Zúčastnilo se ho 1024 lidí starších 18 let.

Jen 49 procent účastníků průzkumu uvedlo, že se dobře orientuje v omezeních zaváděných vládou kvůli šíření covidu-19. Méně než třetina lidí si pak myslí, že má dobrý přehled v ekonomické podpoře pro ty, které epidemie a s ní související omezení zasáhly.

Naopak naprostá většina Čechů má pocit, že se dobře orientuje ve způsobech ochrany před nákazou koronavirem. Myslí si to skoro čtyři pětiny dotázaných. Více než polovina lidí - 55 procent - také uvedla, že má dobrý přehled o aktuálním výskytu a šíření koronaviru v Česku.

Většina Čechů - zhruba čtyři pětiny - se v souvislosti s epidemií obává o zdraví svých blízkých a má strach i ze zhoršení ekonomické situace Česka. Asi tři čtvrtiny lidí mají také obavy z omezení zdravotní péče o jiné pacienty, než jsou nemocní s covidem-19. Zhoršení ekonomické situace vlastní domácnosti se obává asi polovina dotázaných. Podobný podíl Čechů se kvůli epidemii bojí o vlastní zdraví a má strach z nedostatečné kapacity nemocnic. Z případného zhroucení zásobování má strach jen 29 procent účastníků průzkumu.

Obavy lidí byly v posledním průzkumu na podobné úrovni jako při předchozím průzkumu z května 2020, kdy již opadávala první vlna epidemie covidu-19. Výrazněji od té doby vzrostl jen strach z nedostatečné kapacity nemocnic, které se na jaře obávalo jen 30 procent Čechů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky vláda, koronavirus, opatření, COVID-19, průzkum, Centrum pro výzkum veřejného mínění, epidemie, Česko, Median, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Šťastný

Jak se mohou občané orientovat, když tato neschopná vláda mění podmínky každým dnem. Svádět vše na někoho jiného je Babišova specialita.

Středa, 6. ledna 2021, 16:31Odpovědět

Polovina Čechů se podle průzkumu neorientuje v opatřeních proti covidu  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.