Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česko očkovací strategii opsalo od Německa, nepřesně

Česká republika se při přípravě strategie očkování proti koronaviru ve značné míře inspirovala textem, který o měsíc dříve připravilo Německo. Uvedl to dnes zpravodajský server Seznam Zprávy, podle kterého ale v české verzi některé klíčové pasáže a analýzy chybějí. Zásadní rozdíl je podle serveru v počtu vakcín, Česko má v přepočtu na obyvatele objednáno od výrobců zhruba desetkrát méně vakcín než Německo. V české strategii nejsou na rozdíl od německé také informace týkající se bezpečnosti vakcín.

Český dokument uvádí, že v první vlně ministerstvo zdravotnictví objednalo přes Evropskou komisi deset milionů dávek pro 6,9 milionu lidí a zaplatí za ně 1,8 miliardy korun. Ministr zdravotnictví Jan Blatný dnes novinářům řekl, že nyní má Česko objednáno 12 milionů dávek. Německo v dokumentu píše, že zatím počítá s 800 miliony dávek, neuvádí ale, pro jaký počet lidí s nimi počítá ani jaká je jejich cena. Německo má zhruba 83 milionů obyvatel.

Další rozdíl je podle serveru v kapitole, která řeší, kdo vakcínu dostane jako první a proč. Německá strategie se v postupu opírá o analýzu a doporučení Stálé komise pro očkování Institutu Roberta Kocha. Česká strategie se podle serveru neodkazuje na nic. "My jsme českou strategii dostali pouze k připomínkování, spolupracovali jsme na tom pouze okrajově, jestli takový nějaký dokument u nás existuje, to se našeho ústavu neptejte," řekl serveru ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský.

Detailní analýza není podle serveru Seznam Zprávy uvedena ani v kapitole týkající se bezpečnosti vakcín. V českém plánu je v kapitole o sledování nežádoucích účinků napsáno pouze to, že pro monitoring a zaznamenávání proočkovanosti má sloužit Informační systém infekční nemoci, tzv. ISIN, a centrální úložiště dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS). Naproti tomu Německo chce bezpečnost vakcín sledovat například pomocí mobilních aplikací v telefonech, případových studií v nemocnicích a pomocí dat získaných od pojišťoven. Rizika hodlá sousední země průběžně vyhodnocovat a postupovat podle toho v jednotlivých fázích očkování.

Podle zdrojů Seznam Zpráv z ministerstva zdravotnictví i Státního ústavu pro kontrolu léčiv je česká varianta problematická. ISIN je totiž systém, kam lékaři uvádějí veškerá data o pacientech, osobní údaje, anamnézy a monitoring takových informací by byl snadno zneužitelný.

Očkovací strategii schválila vláda 7. prosince. Ministr zdravotnictví Jan Blatný serveru sdělil, že se strategie nyní aktualizuje. Vedoucí mezinárodního odboru ministerstva zdravotnictví Kateřina Baťhová serveru řekla, že experti při přípravě pracovali s německou a rakouskou strategií. "Lidé z mého odboru prostě sehnali německou strategii a také rakouskou, najali jsme překladatelskou agenturu, no a přeložené jsme to pak dali našim expertům jako podklad, dál už o tom nevím," řekla serveru Baťhová.

První dávky vakcíny by do Česka měly dorazit 26. prosince, půjde zhruba o 9750 dávek. Další dodávka asi 20 tisíc dávek se čeká před koncem roku a pak budou pokračovat v týdenních intervalech.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, vláda, očkování, strategie, Česko, Německo, vakcína, analýza, Seznam Zprávy, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jan Blatný, Evropská komise, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko očkovací strategii opsalo od Německa, nepřesně  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.