Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Profesionální sport by se už v ČR kvůli covidu neměl zastavovat

Profesionální sportovní soutěže by se už kvůli koronaviru v Česku zastavovat neměly. Vyplývá to ze souboru odstupňovaných opatření, které na dnešní tiskové konferenci zveřejnil ministr zdravotnictví Jan Blatný. I v nejvyšším stupni rizika zůstanou zachovány profesionální soutěže, ale ve zvláštním režimu. Ochozy by se ale měly zaplňovat výrazně později a jen skromně. I ta nejmírnější opatření počítají s omezením na maximálně 1000 lidí venku a 500 uvnitř.

Dnes představený systém pro uvolňování nebo zpřísňování opatření označovaný názvem PES vychází z rizikového skóre rozděleného do pěti stupňů. To se vypočítává podle výskytu nových případů na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dní, výskytu nákazy mezi seniory, reprodukčního čísla a podílu pozitivních testů v jejich celkovém počtu.

Ani v nejhorší situaci by už neměly být znovu zastaveny profesionální soutěže, jak se tomu stalo letos od 12. října. Nehrálo se měsíc, než vláda 2. listopadu povolila obnovení profesionálních soutěží ve zvláštním režimu s pravidelným testováním hráčů. Po schválení výjimek minulý týden začal fotbal a hokej, tento týden dostaly zelenou nejvyšší soutěže v halových míčových sportech a očekává se povolení mužského florbalu.

Zvláštní režim by měl platit ve čtvrtém a pátém stupni rizika. V tom budou zakázány amatérské soutěže, které ho nemohou dodržovat. Česko se podle Blatného aktuálně dostalo z pátého do čtvrtého stupně rizika. Pokud taková situace potrvá týden, ministerstvo navrhne vládě zmírnění opatření.

K obnovení organizovaného amatérského sportu to ale stačit nebude. Ten bude povolen od třetího stupně, kdy už nebudou muset mít profesionální soutěže specifický režim. Hrát se ale bude bez diváků.

Ti se vrátí do ochozů, až riziko klesne na druhý nebo první stupeň, ale v mnohem menším počtu než na začátku září. Ve druhém stupni plánuje ministerstvo povolit maximálně 500 lidí venku a 250 uvnitř, pokud budou dva sektory. V nejmírnějším stupni opatření by to mělo být 1000 lidí venku a 500 uvnitř rovněž při rozdělení do dvou sektorů.

Na fotbale na začátku září mohla být přitom několik dnů zaplněna více než polovina stadionů, pokud kluby dokázaly splnit požadované rozdělení do sektorů. Ještě ve fázi před úplným zákazem fanoušků mohly do ochozů 2000 lidí. Hokejová extraliga měla před úplným zákazem fanoušků povolených 1000 lidí v ochozech. Při zahájení aktuálního ročníku soutěže v polovině září platilo pravidlo o maximálně tisícovce lidí a polovině kapacity stadionu při respektování sektorů. Do pražské O2 Areny tak mohlo až 8000 diváků.

Ve dvou nejrizikovějších epidemických pásmech se počítá s úplným uzavřením vnitřních sportovišť pro rekreační sporty, venkovní budou omezeny podle počtu osob. Při pátém, nejvyšším stupni rizika, budou moci venku společně sportovat pouze dvě osoby, což platí i v současnosti. Ve čtvrtém pásmu lze sportovat venku při počtu do šesti lidí.

V případě třetího stupně rizika budou moci lidé využívat vnitřní sportoviště pro individuální sporty do deseti osob, venku spolu budou moci soutěžit dva týmy. Při prvních dvou nejmírnějších stupních pak bude možné sportovat venku i uvnitř, na vnitřních sportovištích se ale budou moci utkat pouze dva týmy na jedné ploše.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky sport, sporty, vláda, koronavirus, Česko, soutěž, Jan Blatný, COVID-19, Extraliga ledního hokeje, Protiepidemický systém České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Profesionální sport by se už v ČR kvůli covidu neměl zastavovat  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.