Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Desetidenní čekací doba na testování? Na venkově nic neobvyklého, upozorňují lékaři

Společnost všeobecného lékařství se na mimořádné tiskové konferenci vyjádřila kriticky k aktuální lékařské péči spojené s koronavirem na venkově. Lékařům vadí špatná dostupnost odběrových míst, až desetidenní čekací doby na testování, horší přístup ke specializované péči a někdy i nemožnost dovolat se na přetížené telefonní linky praktických lékařů.

Příklad z praxe uvádí například předseda Pracovní skupiny venkovského lékařství a praktický lékař z Hošťálkové David Halata. „V našem kraji je situace obzvláště těžká, někteří pacienti dojíždějí na testy do nejbližšího krajského města, což je z některých oblastí okresu až hodina cesty autem. Ti, co auto nemají, musí čekat na odběrové sanitky. Zatímco ve městech se čekací doba na PCR testy pohybuje v rozmezí 1 až 2 dnů, u nás je to někdy až 7 až 10,“ vysvětluje praktický lékař.

Až 150 telefonátů denně

Situace je podle něho složitá také pro samotné lékaře. Podle něj řeší denně praktici 70 až 150 telefonátů s pacienty, kromě toho vyšetřují objednané. „Na venkově se přístupnost ke zdravotní péči liší od té ve městech – to tak bylo vždy, ale pandemie tyto rozdíly zvýraznila. Ve fakultních nemocnicích jsou vybaveni dobře, zatímco v regionálních dochází rychleji k vyčerpání personálních možností a přesunu péče na praktické lékaře. Pacienti se na náš často obracejí s problémy, které by se za normálních okolností řešily hospitalizací. Je také zavřena řada specializovaných ambulancí – i tyto věci se nás dotýkají,“ doplňuje Halata. Ten vidí jako další problém přetíženost telefonních linek.

Praktici také zaznamenali nárůst pacientů s depresemi. „Pozorujeme zvýšené množství žádostí o léky na deprese a úzkost. Lidé jsou znepokojení, mnohem více je potkávají životní krize v podobě rozchodů nebo rozvodů. Pandemie je obdobím velkého stresu pro všechny a vnímáme, že by si pacienti potřebovali s námi chvíli popovídat. Bohužel jsme tak vytížení, že ani to jim občas nejsme schopni poskytnout,“ říká praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Lékaři také potvrzují, že při pandemii ubývá žádostí o preventivní prohlídky. Naopak přibývá případů zanedbávání prohlídek ze strany chronických pacientů. Mezi nimi jsou například cukrovkáři nebo pacienti s vysokým tlakem. „Kupříkladu jeden z mých pacientů s cukrovkou se nedostavil na kontrolu a bohužel musel být později hospitalizovaný, protože se mu výrazně zvýšila hladina krevního cukru, a dokonce začaly selhávat ledviny. Podobně otáleli i další, například s příznaky hrozícího infarktu,“ dodává Bezdíčková.

Zprávy? Stačí jednou za den

Praktičtí lékaři připomínají, že infekci má větší šanci odolat zdravý imunitní systém. Proto doporučují mimo jiné věnovat se denně cvičení či chůzi, zdravé životosprávě a vlastní psychohygieně. „Poslouchat zprávy stačí jednou za den – není třeba se vystavovat negativním informacím více, než je to nutné,“ uzavírá Halata.

Lidé, na které dopadly kvůli epidemii koronaviru psychické potíže, by mohli mít deset sezení u soukromých terapeutů zdarma díky dotačnímu programu, který navrhuje premiér Andrej Babiš (ANO). Peníze by mohli dostat terapeuti, kteří absolvovali pětiletý akreditovaný psychoterapeutický výcvik. Intervence budou limitovány počtem deseti sezení a vyňaty z krizového stavu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky lékař, ordinace, koronavirus, praktický lékař, testování, venkov, pacient, David Halata, pandemie covidu-19, Hošťálková, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desetidenní čekací doba na testování? Na venkově nic neobvyklého, upozorňují lékaři  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.