Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V domovech seniorů se budou testovat i zaměstnanci

Vláda schválila testování v domovech pro seniory a dalších lůžkových zařízeních sociálních služeb i pro zaměstnance, minulý týden ho podpořila pro klienty. I pro personál se budou používat antigenní testy, které jsou levnější a rychlejší než standardní laboratorní vyšetření. Podrobnosti týkající se například například testování v chráněném bydlení v úterý kabinet ještě doplní. Všichni zaměstnanci musejí nosit respirátory třídy FFP2, budou uvolněné ze státních hmotných rezerv. Na dnešní tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Povinnost testovat klienty mají sociální zařízení podle vydaného mimořádného opatření od 4. listopadu, od stejného dne bude platit i pro zaměstnance. První testování musí stihnout do týdne, poté vždy v týdenních intervalech.

Protože na dnešním zasedání se ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí nedohodla na podobě testování v zařízeních, která nemají vlastní zdravotníky, k věci se ještě v úterý vláda vrátí na mimořádném zasedání. "Jedná se například o chráněné bydlení, pečovatelské služby, které nemají své zdravotnické zařízení. Na antigenní testy je třeba zdravotníky," řekla dnes ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Podle Blatného bude testování všude zahájeno do 9. listopadu. "Do té doby bude probíhat logistika a případně školení tam, kde s testy zatím nemají zkušenosti," dodal. K testování sociálních pracovníků vydá ministerstvo samostatné mimořádné opatření.

Pravidelně by se mělo testovat asi 80 tisíc až 100 tisíc klientů a zhruba stejný počet zaměstnanců. Do Česka už dorazilo dva miliony testů, které objednala Všeobecná zdravotní pojišťovna, podle Blatného od několik různých dodavatelů. "Jediným kritériem jsou kvalitativní kritéria. Musí být přesné," dodal. Celkově jich má být deset milionů. Náklady na jejich pořízení a na testování budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, pojišťovny práci zdravotníků proplatí konkrétním zařízením, kde se bude testovat.

Plošné testování na koronavirus v sociálních službách je podle ministerstva nezbytné vzhledem k rychlému šíření covidu-19, které se nevyhýbá ani domovům pro seniory a podobným zařízením. Senioři jsou podle odborníků nejvíce ohroženi vážným průběhem nemoci covid-19 a tvoří naprostou většinu z těch, kteří nemoci podlehli. Starší lidé mají obvykle více chronických nemocí, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka či obezita.

Podle posledních zveřejněných statistik ze čtvrtka se nákaza vyskytla ve 182 zařízeních, nemocných bylo asi 3800. Nyní tvoří senioři obecně 14 procent lidí s covidem-19. Osoby nad 75 let pak představují 6,5 procenta nakažených.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, vláda, koronavirus, sociální, testování, senioři, Jan Blatný, ANO 2011, zdravotnický pracovník, COVID-19, nemoc, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jana Maláčová, ČSSD, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domovech seniorů se budou testovat i zaměstnanci  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.